Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CASS pentru veniturile obtinute din dobanzi



Analizam situatia unei persoane ce obtine venituri din dobanzi in valoare de 50 de lei pe luna. Pentru aceasta suma baneasca, banca retine la sursa impozit pe venit.

Persoana fizica are obligatia  sa plateasca CASS de 5.5% la veniturile din dobanzi. Dorim sa stim daca mai exista si alte obligatii la CASS in afara de cota ce este datorata pentru veniturile din dobanzi si daca fiica persoanei fizice poate sa fie cooptata in asigurare in contextul in care veniturile realizate sunt mai mici de 250 de lei pe luna.

Art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii prevede faptul  ca beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei, sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Pentru asigurarea fara plata contributiei in calitate de coasigurat, parintele trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- sa nu aiba venituri proprii;
- sa se afle in intretinerea salariatului.

Asadar, conditia impusa de lege este de a nu realiza niciun venit si nu venituri mai mici de 250 de lei.

Conform art. 296 indice 27 alin. (1) din Codul fiscal, contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza si de catre persoanele care realizeaza venituri din:

a) abrogat;
b) investitii;
c) premii si castiguri din jocuri de noroc;
d) operatiunea de fiducie, potrivit titlului III;
e) alte surse, astfel cum sunt prevazute la art. 78.
Asadar, regula este ca pentru ca veniturile din investitii in care se incadreaza si veniturile din dobanzi se plateste contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Potrivit art. 297 alin. (2) din Codul fiscal, persoanele care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. a) -d), g) si h), art. 52 alin. (1) lit. b) -d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e) au obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor prevazute la alin. (1).

In concluzie, in situatia in care persoana fizica nu realizeaza venituri din pensii, venituri din salarii, asimilate salariilor sau orice alt venit enumerat la 297 alin. (2) din Codul fiscal datoreaza CASS pentru veniturile din dobanzi. In vederea dovedirii calitatii de asigurat se va adresa casei de sanatate pentru eliberarea adeverintei de asigurat.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Tags: cass venituri din dobanzivenituri din dobanzicass pentru venituri din dobanzi


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

CASS pentru veniturile obtinute din dobanzi
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."