Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Certificarea declaratiilor fiscale. Atentie la prevederile noului proiect de ordonanta



Un nou proiect de ordonanta publicat de ANAF la 27 ianuarie in categoria Transparenta decizionala reglementateaza modalitatea in care se va efectua certificarea declaratiilor fiscale in anul 2014.

In concret, se introduce posibilitatea ca aceasta certificare sa fie optionala. Evident, acest lucru va fi posibil numai in anumite conditii si cu obligatia de a plati ulterior, in urma verificarilor, o penalitate care se calculeaza conform urmatorului model:

"Depunerea declaratiilor fiscale necertificate potrivit alin. (2) se sanctioneaza cu o penalitate de 2% din diferenta rezultata in urma corectarii potrivit alin. (2), dar nu mai putin de 200 de lei."

Iata si propunerile aduse de noul proiect:

9. Dupa articolul 83 se introduce un nou articol, art. 83^1, cu urmatorul cuprins:

"ARTICOLUL 831

Certificarea declaratiilor fiscale depuse la organele fiscale  din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala

(1) Contribuabilii pot opta pentru certificarea declaratiilor fiscale, anterior depunerii acestora la organul fiscal, de catre un consultant fiscal care a dobandit aceasta calitate potrivit reglementarilor legale cu privire la organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala si care este inscris ca membru activ in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala.

(2) Declaratiile fiscale rectificative prin care contribuabilii, cu exceptia institutiilor si autoritatilor publice, corecteaza creanta fiscala aferenta unei anumite perioade fiscale se depun la organul fiscal dupa certificarea lor de catre un consultant fiscal daca prin corectare rezulta o diferenta, in plus sau in minus, de peste 10% fata de fiecare tip de creanta fiscala declarata in prima declaratie depusa, dar nu mai putin de 10.000 lei, indiferent de numarul declaratiilor rectificative.

(3) Dispozitiile alin. (2) nu se aplica in cazul depunerii, potrivit legii, a declaratiilor rectificative privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate daca acestea vizeaza informatii privind asiguratii si care nu au ca efect modificarea creantei fiscale.

(4) Certificarea declaratiilor fiscale se realizeaza cu/fara rezerve, potrivit normelor de certificare aprobate, in conditiile legii, de Camera Consultantilor Fiscali, cu avizul Ministerului Finantelor Publice. Documentele care se incheie ca urmare a certificarii trebuie sa cuprinda obligatoriu explicatii cu privire la cuantumul si natura creantei fiscale declarate, precum si cauzele care au generat rectificarea, iar in cazul unei certificari cu rezerve, motivatia acesteia.

(5) Organul fiscal primeste si inregistreaza declaratiile fiscale rectificative chiar daca acestea nu sunt certificate. Depunerea declaratiilor fiscale necertificate potrivit alin. (2) se sanctioneaza cu o penalitate de 2% din diferenta rezultata in urma corectarii potrivit alin. (2), dar nu mai putin de 200 lei. Penalitatea este creanta fiscala in sensul prezentului cod si constituie venit al bugetului de stat. Penalitatea se stabileste prin decizie. Pentru penalitate sunt aplicabile dispozitiile art. 111 alin. (2) si art. 119 alin. (2).

(6) Penalitatea se anuleaza de organul fiscal daca certificarea se efectueaza ulterior  depunerii declaratiei fiscale. Aceasta prevedere nu se aplica daca certificarea se efectueaza dupa data inceperii inspectiei fiscale ce are ca obiect verificarea perioadei fiscale si creantei ce fac obiectul declaratiei fiscale prin care se corecteaza creanta fiscala.

 (7) Prin ordin al ministrului finantelor publice se aproba procedura de depunere la organul fiscal a documentului de certificare intocmit de consultantul fiscal potrivit normelor prevazute la alin. (4), schimbul de informatii intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Camera Consultantilor Fiscali, precum si modalitatea de aplicare a penalitatii.

(8) Certificarea documentelor prevazute la alin. (2) de catre un consultant fiscal care nu este inscris ca membru activ in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala sau de catre o persoana care nu are calitatea de consultant fiscal are ca efect lipsa certificarii. Dispozitiile alin. (5) si (6) sunt aplicabile in mod corespunzator."

Tags: certificarea declaratiilor fiscalecertificare declaratii fiscaledeclaratii fiscale certificatepenalitati depunere declaratii fiscale incorecte


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Certificarea declaratiilor fiscale. Atentie la prevederile noului proiect de ordonanta
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"