Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bilant depus gresit. Ce solutii exista?



O societate a depus un bilant gresit, cu mentiunea ca o suma a fost preluata gresit in contul de profit si pierdere. Suma s-a mutat de pe rd. 4 pe randul 51 neafectand rezultatul. Notele la bilant au fost intocmite corect.

Potrivit reglementarilor Legii contabilitatii 82/1991, raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii revine administratorului societatii sau altei persoane care are obligatia gestionarii acesteia. De asemenea, raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau  persoanei imputernicite, iar  in cazul conducerii contabilitatii pe baza de contracte de prestari  servicii, incheiate cu persoane autorizate, raspunderea revine in totalitate acestora.

Situatiile financiare aferente anilor precedenti, deja aprobate si publicate, cunoscute tertilor, nu mai pot fi modificate in niciun fel, ca expresie a principiului intangibilitatii (pct. 44 alin. (3) din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin Ordinul 3055/2009).

Potrivit pct. 63 alin 5, 6 ,7 si 8 din OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene:
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

"(5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.

(6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.

Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile.

Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.

(7) In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.

(8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii".

In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative".
 
Prin urmare, daca greseala nu influenteaza rezultatul, sau orice alte informatii necesare utilizatorilor de informatii financiare (asociati, management, banci, etc) nu sunt consecinte negative, insa va recomandam sa prezentati in notele explicative la situatiile financiare aferente anului 2013 aceasta eroare precum si faptul ca notele la situatiile financiare contin informatiile corecte, intrucat situatiile financiare trebuie analizate impreuna cu toate componentele acestora.

Tags: ProceduriInregistrari si Politici Contabilebilant gresitOMFP 3055/2009


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Bilant depus gresit. Ce solutii exista?
Rating:
Nota: 4.34 din 28 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"