Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila privind stocurile aflate la terti



Stocurile aflate la terti sunt "bunurile (proprietatea societatii - n.n.) aflate in custodie, pentru prelucrare sau in consignatie la terti, masinile folosite numai ca material de demonstratie pentru negociere in domeniul automobilelor, cu durata de utilizare de sub un an. Acestea se inregistreaza distinct in contabilitate, pe categorii de stocuri."
 

Evidenta contabila a stocurilor la terti se tine cu ajutorului grupei de conturi 35 "STOCURI AFLATE LA TERTI".
 
Asasar, stocurile la terti sunt stocuri in proprietatea societatii, pe care aceasta le trimite la un tert pentru diverse motive:
- prelucrare/reparatii/reconditionari/alte servicii
- custodie/pastare
- consignatie.

La terti pot fi trimise toate categoriile de stocuri:

- materii prime, materiale, obiecte de inventar - contul 351
- produse finite - contul 354
- animale - contul 356
- marfuri - contul 357
- ambalaje - contul 358.

Exemple:
1) stocuri trimise la terti pentru prelucrare/reparatii/reconditionari/alte servicii:
 
a) O societate A detine in proprietate materii prime (30 buc * 20 lei/buc = 600 lei), respectiv teava metalica, pe care o utilizeaza in procesul de productie pentru fabricarea unor obiecte, pe care apoi le vinde.

Insa doreste ca teava respectiva sa fie prelucrata in forma de spirala. Pentru aceasta operatiune, societatea nu dispune de utilaje necesare, ca urmare, va trimite cele 30 buc. de teava la o societate terta B, ce dispune de un asemenea utilaj. In acest sens, se va intocmi un contract/o comanda, iar societatea prelucratoare va emite factura pemtru serviciile de spiralare efectuate.

Inregistrari contabile:

- pe baza de aviz de insotire, intocmit de societatea A, detinatoarea materiilor prime, se inregistreaza iesirea din gestiune a materiilor prime care sunt transportate catre societatea B:

351 = 301  30 buc * 20 lei/buc = 600 lei.

- inregistrarea facturii de prelucrare, intocmita de societatea B pentru serviciile sale:

628 = 401
4426 = 401

- societatea A va intocmi un aviz de insotire cu minus, pentru reintroducerea in gestiune a materiilor prime prelucrate:

301 = 351   30 buc * 20 lei/buc = 600 lei.

Nota: suma din contul 628 va fi cuprinsa in costul produsului finit obtinut de societatea A din prelucrarea materiilor prime.
 
b) O societate A care are obiect de activitate comertul cu ridicata cu mobila detine pe stoc 10 buc. canapele la pretul de 500 lei/buc. = 5.000 lei. Aceste canapele sunt greu vandabile, deoarece sunt demodate.

Pentru a le putea vinde, societatea A decide sa trimita la o societate B cele 10 buc. de canapele pentru a le fi schimbata tapiteria.

Inregistrari contabile:

- pe baza avizului de insotire a marfii, intocmit de societatea A trimite canapelele la societatea B pentru reconditionare:

357 = 371  10 buc. * 500 lei/buc. = 5.000 lei

- inregistrarea facturii de prelucrare, intocmita de societatea B pentru serviciile sale:

371 = 401   2.000 lei
4426 = 401    480 lei

- intocmirea avizului de retur (cu minus) de catre societatea A, pentru returnarea canapelelor:

371 = 351   10 buc. * 500 lei/buc = 5.000 lei

- totusi, valoarea de 2.000 lei reprezentand contravaloarea serviciului de reconditionare prestat de societatea B trebuie recuperata de la clienti, prin pretul canapelelor. In aceasta situatie, marfa reintrata de la prelucrat nu se mai inregistreaza in gestiune cu valoarea de 5.000 lei, ci trebuie inregistrata cu valoarea de 7.000 lei (5.000 lei + 2.000 lei), respectiv la pretul de 700 lei/bucata.

c) O societate A a fabricat produse finite (volanti) 300 buc. * 250 lei/buc. = 75.000 lei, pe care le trimite la o societate terta B pentru a fi taiati la anumite dimensiuni.

Inregistrari contabile:

- iesirea volantilor pe baza avizului de insotire, pentru a fi trimisi la terti:

354 = 345  300 buc * 250 lei/buc = 75.000 lei

- inregistrarea prestarii serviciului pe baza de factura emisa de societatea B:

628 = 401    3.000 lei
4426 = 401    720 lei

- returnarea volantilor in societatea A, pe baza avizului de insotire in rosu intocmit de aceasta:

345 = 354  300 buc. * 250 lei/buc. = 75.000 lei

- includerea sumei de 3.000 lei, reprezentand contravaloarea serviciului prestat de societatea B, in costul produsului finit:

345 = 711  3.000 lei

 - in gestiune, produsele finite vor fi inregistrate ca valoarea de 78.000 lei (75.000 lei + 3.000 lei), respectiv la costul de 260 lei/bucata.

2) Stocuri trimise la terti in custodie/pastrare.

Aceasta situatie se intalneste atunci cand proprietarul unor stocuri, la un moment dat, nu dispune de spatiu suficient pentru a le depozita si le remite unei alte societati pentru a le depozita/pastra.

De asemenea, se intalneste si in cazul in care o societate cumpara produse/marfuri de la o alta societate, insa nu le ridica efectiv la momentul intocmirii facturii de catre furnizor, ci le lasa la acesta in custodie, pana la o data ulterioara.
 
a) O societate A a fabricat produse finite intr-o cantitate mai mare decat spatiul sau propriu de depozitare. Pentru a rezolva problema depozitarii, trimite o parte dintre produsele finite spre a fi depozitate la o societate terta B, care dispune de spatiul necesar.

La baza acestei tranzactii trebuie sa stea un contract de depozit, in care trebuie stipulate conditiile de depozitare, defalcarea produselor, drepturile si obligatiile partilor, precum si alte elemente considerate importante. Contractul de depozit poate sa fie cu sau fara remuneratie.

Inregistrari contabile:

- pe baza de aviz de insotire intocmit de A si a procesului-verbal de predare - primire se trimit produsele finite pentru depozitare la societatea B:

354 = 345

- la data stabilita in contract pentru ridicarea produselor, societatea A intocmeste avizul de insotire de retur (cu minus) si se intocmeste procesul-verbal de predare - primire de la B la A:

345 = 354.

- daca in contractul de depozit s-a stipulat ca acesta sa fie cu remuneratie, atunci la societatea A se va inregistra si factura de depozit primita de la societatea B:

628 / 612 = 401
4426 = 401

- aceasta suma se repartizeaza asupra costului produselor finite:

345 = 711
In gestiune, produsele finite vor fi inregistrate la noul cost de productie.
 
b) O societate A cumpara marfuri de la societatea B, dar, din lipsa de spatiu de depozitare, societatea A lasa in custodia societatii B marfa cumparata de la aceasta. Pe langa factura emisa de B, pentru marfa vanduta catre A, se va intocmi un contract de custodie/proces-verbal de custodie, prin care se stabileste ca marfurile achizitionate de A sa ramana o perioada de timp determinata la B, in pastrare/custodie.

- societatea A, in acest moment, nu mai intocmeste aviz de insotire, deoarece marfurile nu sunt transportate, ci raman direct la depozitul lui B, dar pe baza procesului-verbal se inregistreaza marfa in custodia societatii B:

357 = 371 - cantitate * pret

- la teremenul stabilit in contract, societatea A trebuie sa ridice marfa.

In acest moment, societatea A va intocmi avizul de intotire a marfii, ca document pe durata transportului marfii de la societatea B:
371 = 357.
 
3) Stocuri trimise la terti in consignatie:

Aceasta situatie se regaseste atunci cand o societate (consignant) decide sa-si vanda marfa altei societati (consignatar) in sistem de consignatie. In acest sens, se va intocmi contractul de consignatie.

Societatea A emite catre societatea B de consignatie un aviz de insotire a marfii pentru marfa cedata in consignatie.

Termenii, pretul si alte conditii de vanzare sunt stipulate in contractul de consignatie.

-  pe baza avizului de insotire, societatea A inregistreaza iesirea marfii trimisa spre vanzare in regim de consignatie:

357 = 371  100 buc. * 10 lei / buc. = 1.000 lei

-   la momentul vanzarii marfii de catre societatea B, aceasta ii comunica societatii A detalii despre marfa vanduta (cantitatea si pretul), respectiv 20 buc. * 15 lei pretul de vanzare = 300 lei), iar societatea A va intocmi factura de vanzare catre B. In prealabil, insa, in contabilitatea lui A se va reflecta trecerea marfurilor la terti vandute in categoria marfuri, astfel:

371 = 357  20 buc * 10 lei / buc. = 200 lei.
Pe baza de factura emisa de A, se inregistreaza vanzarea efectiva a marfii (factura a fost intocmita in baza unui raport primit de la B):
4111 = 707  20 buc. * 15 lei / buc. = 300 lei
4111 = 4427 72 lei
si, concomitent, descarcarea gestiunii de marfa: 607 = 371  20 buc. * 10 lei / buc. = 200 lei.
 
Remarca: in toate situatiile de mai sus in care s-a prevazut intocmirea avizului de insotire, pe acesta se va face mentiunea "Fara factura - si nominalizarea motivului: produse/marfa la prelucrare la terti/in pastrare/in custodie/in consignatie".


Sursa: www.portalcontabilitate.ro

Tags: Monografii Contabileinregistrari contabilestocuri aflate la tertiaviz de insotire


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Monografie contabila privind stocurile aflate la terti
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"