Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calculul cifrei de afaceri pentru trecerea la sistemul de TVA



Stabilim, prin cele ce urmeaza, cum vom calcula plafonul cifrei de afaceri de 2.250.000 lei pentru trecerea la sistemul de TVA normal si daca vom tine cont de datele din decontul de TVA 300 din perioada 1.01.2013-31.10.2013 (doar facturile emise si incasate in perioada 01.01.2013-31.10.2013). Se mentioneaza ca in aceasta luna nu se va depasi acest plafon.

Conform art 134^2 lit a din Codul fiscal, "Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform art. 132 si 133, realizate in cursul unui an calendaristic."

Astfel, se iau in considerare toate facturile emise pentru livrari de bunuri si servicii taxabile si sau scutite, indiferent de faptul ca au fost incasate sau nu. Legiutorul nu mentioneaza nimic despre luarea in considerare in plafon doar a facturilor emise si incasate.

Conform art 134^2 alin 4 din Codul fiscal, 4) Daca în cursul anului calendaristic curent cifra de afaceri a persoanelor impozabile prevazute la alin. (3) depaseste plafonul de 2.250.000 lei, sistemul TVA la incasare se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit."
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Astfel, la calculul cifrei de afaceri vom tine cont si de operatiunile de export, livrari intracomunitare, facturile de avans emise si alte operatiuni pentru care entitatea are obligatia colectarii TVA , iar daca doriti sa va raportati la decontul de TVA, pentru a vedea daca ati depasit plafonul de 2.250.000 lei, veti tine cont de sumele înscrise la randurile 1, 2, 3, 4, 9, 10, 11, 13, 14, 16 si livrarile inscrise la lit A- din caseta Informatii privind TVA neexigibila sau nedeductibila din decontul de TVA – respectiv cele de la rubrica:  Livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate a caror TVA aferenta a ramas neexigibila, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii sistemului TVA la incasare.

Societatea are  obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul Notificarea 097 din care sa rezulte cifra de afaceri realizata. Astfel, entitatea va aplica sistemul "TVA la incasare" pana la  sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.

Tags: TVAcalcul cifra de afaceriplafonul cifrei de afacericifra de afaceritva la incasare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Calculul cifrei de afaceri pentru trecerea la sistemul de TVA
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"