Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imprumut acordat de societate asociatului. Care este termenul de rambursare si dobanda?



Intr-o astfel de situatie vor fi incidente prevederile art. 272 din Legea societatilor 31/1990. Potrivit acestora se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 144 indice 4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii. Limita prevazuta de textul legal reprezinta echivalentului in lei al sumei de 5.000 de eur.
 

Trebuie subliniata si exceptia prevazuta la alin. (3) al art. 272 din Legea 31/1990 potrivit careia nu constituie infractiune fapta incriminata mai sus, daca este savarsita de catre o societate comerciala ce are calitatea de fondator, iar imprumutul este realizat de la una dintre societatile controlate ori care o controleaza pe aceasta, direct sau indirect. Asadar, restrictiile au in vedere fondatorii (asociatii) persoane fizice.
 
Prevederile legale nu stabilesc alte conditii ale operatiunii astfel incat din punct de vedere juridic partile sunt libere sa stabileasca termenul de rambursare si dobanda. De asemenea, pentru legalitatea contractului, nu este ceruta forma autentica.

Cu toate acestea, din punct de vedere fiscal cu privire la dobanda, vor fi incidente prevederile art. 11 alin. (2) din Codul fiscal potrivit carora in cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate (urmeaza sa se analizeze daca sunt indeplinite conditiile de afiliere prevazute la art. 7 pct. 21 din Codul fiscal), autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei.
 
Asadar, sub aspectul dobanzii, nivelul acesteia trebuie sa se situeze la nivelul pietei, in acest sens urmand a fi avute in vedere nu numai cotele practicate dar si conditiile de acordare (durata imprumutului, modul de rambursare si garantiile constituite).

Tags: Taxe si ImpoziteLegea 31/1990imprumut acordat asociatuluirambursaredobanda


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Imprumut acordat de societate asociatului. Care este termenul de rambursare si dobanda?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"