Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie intracomunitara de marfuri. Stabilirea cursului valutar



Va prezentam, prin randurile urmatoare, cazul unei firme care face o achizitie intracomunitara dintr-un alt stat UE, in urmatoarele conditii:

1. Conditie de livrare CIP la sediul firmei din Bucuresti (societatea romana face comanda in Germania si marfa este adusa la depozitul de la sediul firmei)

2. Transportul este in sarcina furnizorului extern (pe factura externa nu exista pozitie separata de transport, el fiind inclus in pretul produselor)

3. Data emitere factura: 05.08.2013 (1E=4.3 lei)

Data receptie marfa (CMR) : 10.08.2013 (1E=4.5 lei)

Vom stabili ce curs valutar se va utiliza la receptia marfii, in aceste conditii, si daca va fi cel din 05.08.2013 sau cel din 10.08.2013.

De asemenea, vom vedea care sunt inregistrarile contabile si cand se considera ca s-a efectuat transferul de proprietate si de risc.

In conformitate cu pct.22 alin.(4) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, pentru art.139^1 din Codul fiscal:

"In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, cursul de schimb utilizat pentru determinarea in lei a bazei impozabile a taxei este cursul din data exigibilitatii taxei, astfel cum este stabilit la art. 135 din Codul fiscal, indiferent de data la care sunt sau vor fi receptionate bunurile".

La pct 22 alin. (1) si alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal face referire la cursul valutar pentru achizitiile intracomunitare, astfel:

"(1) In sensul art. 139^1 alin. (2) din Codul fiscal, prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei se intelege cursul de schimb comunicat de respectiva banca in ziua anterioara si care este valabil pentru operatiunile care se vor desfasura in ziua urmatoare.

(2) In contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb al unei banci comerciale, in caz contrar aplicandu-se cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei".

In legatura cu "Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri" la art.135 din Codul fiscal se prevede ca:

 "(1) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia.

(2) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1), daca aceasta este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator" .

In concluzie, daca marfa s-a receptionat ulterior datei de factuare este corect sa folosim la cursul valutar valabil pentru aceasta data insa din punct de vedere fiscal (declararatia 300 si 390), trebuie sa utilizati cursul de schimb de la data facturii, respectiv cursul valutar valabil pentru data de 5.08.2013, in cazul dvs.

Inregistrarile contabile vor fi:

371 = 408 curs de la data receptiei

408 = 401 curs de la data facturii (baza TVA)

4426 = 4427 curs de la data facturii.

Tags: Taxe si Impozitecurs valutarachizitii intracomunitareachizitii intracomunitare de marfuriinregistrari contabilereceptia marfii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Achizitie intracomunitara de marfuri. Stabilirea cursului valutar
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"