Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrari contabile pentru penalitati si majorari. Inspectie fiscala



Analizam prin randurile urmatoare cazul unei societati careia i-a fost facturata in mai 2011 o garantie pentru un spatiu inchiriat, TVA inclus. Factura a fost stornata in ianuarie 2013 si emisa din nou tot cu TVA in ianuarie 2013 pe un alt locator. In septembrie 2013, in urma inspectiei fiscale, TVA-ul aferent garantiei de chirie, in valoare de 32.000 ron a fost respins si au fost calculate majorari si penalitati in cuantum de aproximativ 13.000 ron.

Vom vedea care sunt inregistrarile contabile pentru respingerea de TVA si la ce rand se va completa in decontul de TVA. Totodata, vom vedea care sunt inregistrarile pentru penalitati si majorari, precum si ce alte obligatii declarative are societatea.

Dupa finalizarea controlului, organele de inspectie intocmesc raportul de inspectie fiscala si, in baza acestuia, vor emite si Decizia de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare de plata stabilite de inspectia fiscala pentru persoane juridice.

Suma de TVA de plata stabilita suplimentar prin decizia de impunere va fi operata in fisa pe platitor a contribuabilului de catre organul fiscal.

Asadar, suma suplimentara nu mai trebuie raportata de catre societate prin decontul de TVA, ci trebuie doar achitata de catre aceasta.

Desi diferenta stabilita de organele de inspectie fiscala se refera la un TVA dedus eronat din factura de la furnizor, inregistrarea acestei sume nu va afecta conturile de TVA deductibil sau TVA colectat.

Suma respectiva nu este aferenta unor operatiuni curente din luna curenta, ci este considerata, mai degraba, o "penalizare" din partea organului fiscal, dar nu in sensul penalitatii stabilite de codul de procedura fiscala.

In ceea ce priveste declaratiile 394 depuse pentru lunile in care ati primit facturile cu TVA, acestea nu vor suferi rectificari, deoarece facturile respective, la momentul cind au fost emise de catre furnizor, chiar daca in mod incorect, au fost declarate prin 394 la livrari si de catre acesta.

Practic, in acest moment, facturile sint declarate si ramin declarate atit de furnizor, cit si de beneficiar, indiferent daca au fost intocmite in mod eronat, cu TVA, de catre furnizor.

Reglarea acestei situatii se poate face doar de catre furnizor, incepind de la acest moment, prin emiterea unei facturi de stornare a facturii emise cu TVA si prin emiterea altei facturi fara TVA.

In 394, factura de stornare va fi declarata in luna in care a fost emisa, iar factura fara TVA nu se va declara.

Ca urmare a efectuarii procedurii de reglare efectuata de furnizor, prin emiterea celor doua facturi, va rezulta o suma de incasat de catre societatea dvs de la furnizor, egala cu TVA dedusa initial in mod eronat.

Inregistrarile contabile pentru suma de TVA stabilita suplimentar de plata de catre organele de control si pentru majorari si penalitati sint urmatoarele, efectuate la data comunicarii deciziei de impunere:

- pentru TVA:

635/analitic TVA stabilit la control = 4423  32.000 lei

si plata acestuia: 4423 = 5121  32.000 lei.

Daca aceasta suma nu este achitata la bugetul de stat pina la depunerea decontului de TVA pentru luna in care se face inregistrarea contabila (termenul legal pina la care trebuie achitata suma stabilita suplimentar se mentioneaza in Decizia de impunere), se va trece in decontul de TVA pe rindul 36 "Diferente de TVA de plata stabilite de inspectia fiscala prin decizie comunicata si neachitate pina la data depunerii decontului de TVA". Mentionam ca raportarea sumei la acest rind, in cazul in care nu este achitata pina la data depunerii decontului, nu va afecta suma din fisa pe platitor. Am mentionat in incipit ca suma stabilita suplimentar va fi inregistrata in fisa pe platitor de catre organul fiscal.

- pentru majorari sin penalitati:

6581 = 4481  13.000 lei

si plata acestora la buget:  4481 = 5121  13.000 lei.

Aceasta suma nu se va raporta prin decontul de TVA sau prin 394.

Pentru plata majorarilor si penalitatilor aferente TVA exista cont iban distinct.

Din punct de vedere fiscal, ambele cheltuieli sint nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Tags: ProceduriInregistrari si Politici Contabileinspectie fiscalainregistrari contabileOPANAF 1790/2012TVA


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Inregistrari contabile pentru penalitati si majorari. Inspectie fiscala
Rating:
Nota: 4.45 din 10 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"