Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Retinerea impozitului pe dividende. Depunerea declaratiei 205



Vom afla in urmatorul studiu de caz care sunt etapele pe care le urmam atunci cand trebuie sa retinem impozit pe dividende unei societati din UE in conditiile in care societatea ormana distribuie dividende societatii straine (societatea-mama). Totodata, vom stabili si cum procedam in cazul in care trebuie sa depunem Declaratia 205.

Mentionam ca in conditiile in care societatea-mama detine in capitalul societatii din Romania minim 10% din capitalul social al acesteia de o perioada de minim 2 ani incheiati la data platii dividendelor, si daca societatea din Romania este platitoare de impozit pe profit conform Titlului II din Codul fiscal, atunci dividendele distribuite sunt scutite de impozit, conform art 117 lit h din Codul fiscal, redat mai jos:

"Sunt scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti urmatoarele venituri:
...

 
h) dividendele platite de o intreprindere, care este persoana juridica romana sau persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau in unul dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, ori unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, sunt scutite de impozit, daca persoana juridica straina beneficiara a dividendelor intruneste cumulativ urmatoarele conditii:

1. are una dintre formele de organizare prevazute la art. 20^1 alin. (4);

2. in conformitate cu legislatia fiscala a statului membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, este considerata a fi rezidenta a statului respectiv si, in temeiul unei conventii privind evitarea dublei impuneri incheiate cu un stat tert, nu se considera ca este rezident in scopul impunerii in afara Uniunii Europene sau Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei;

3. plateste, in conformitate cu legislatia fiscala a unui stat membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari;

4. detine minimum 10% din capitalul social al intreprinderii persoana juridica romana pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului.
Daca beneficiarul dividendelor este un sediu permanent al unei persoane juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, pentru acordarea acestei scutiri persoana juridica straina pentru care sediul permanent isi desfasoara activitatea trebuie sa intruneasca cumulativ conditiile prevazute la pct. 1 - 4.

Pentru acordarea acestei scutiri, persoana juridica romana care plateste dividendul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

1. este o societate infiintata in baza legii romane si are una dintre urmatoarele forme de organizare: "societate pe actiuni", "societate in comandita pe actiuni", "societate cu raspundere limitata";
2. plateste impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.
 
Pentru acordarea acestei scutiri, persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, care plateste dividendul, trebuie sa plateasca impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari."
 
Pentru a beneficia de scutire, persoana juridica din Franta trebuie sa va trimita un Certificat de Rezidenta fiscala valabil la momentul efectuarii platilor de dividende precum si o Declaratie intocmita conform OMEF 724/2011.
 
Chiar daca se va beneficia de scutire, impozitul pe dividende se va cdeclara cu suma 0 in declaratia 100, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care dividendele s-au platit. Totodata societatea va depune la organul fiscal Declaratia informativa privind platile de venituri catre nerezidenti prevazuta la art 119 din Codul fiscal, confrom modelului prevazut in normele metodologice de aplicare, pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator celui de retinere.
 
In cazul in care conditiile de mai sus nu sunt indeplinite, persoana juridica romana va putea aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu Franta, si cota de impozit in acest caz va fi de 10%, conform art 10 din conventie.

Si in acest caz impozitul pe dividende se va declara cu suma retinuta in declaratia 100, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care dividendele s-au platit. Totodata societatea va depune la organul fiscal Declaratia informativa privind platile de venituri catree nerezidenti prevazuta la art 119 din Codul fiscal, confrom modelului prevazut in normele metodologice de aplicare, pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator celui de retinere.
 
In cazul in care nu se prezinta Certificat de rezidenta fiscala, cota de impunere este de 16%, nefiind aplicabile nici prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri. Si in acest caz exista obligatiile de declarare precizate mai sus.
 
Nu se depune Declaratia 205, ci se depune cea conform art 119 din Codul fiscal.

Tags: Formulare Impoziteimpozit pe dividendedividendedeclaratia 205OMEF 724/2011nerezidenti


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Retinerea impozitului pe dividende. Depunerea declaratiei 205
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"