Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila pentru construirea unei anexe la un imobil



Supunem atentiei dvs. cazul unei societati care are ca activitate constructiile civile si amenajarile interioare. Construieste in anul 2011-2012 un imobil, in scopul vanzarii apartamentelor catre persoane fizice. Ulterior mai construieste si o anexa-ghena de gunoi, care urmeaza sa fie inregistrata in contabilitate.

Vom stabili daca aceasta este o constructie speciala pentru care nu se datoreaza impozit, precum si care este monografia contabila in acest caz si cum se va inregistra in contabilitate, avand in vedere ca toate cheltuielile s-au facut in 2011 si inregistrarea constructiei se efectueaza in 2013.

De asemenea, trebuie mentionat ca initial nu a existat o autorizatie pentru aceasta anexa, in prezent s-a obtinut, iar primaria solicita Nota contabila in vederea semnarii Procesului-verbal de receptie.

Solutia consultantului:
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Potrivit art. 249 alin. 5 din Codul fiscal cladirea este orice constructie situata deasupra solului si/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosinta sa, si care are una sau mai multe incaperi ce pot servi la adapostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalatii, echipamente si altele asemenea, iar elementele structurale de baza ale acesteia sunt peretii si acoperisul, indiferent de materialele din care sunt construite. Incaperea reprezinta spatiul din interiorul unei cladiri.

Prin urmare, anexa-ghena de gunoi nu poate fi considerata o constructie speciala scutita de impozit pe cladiri, cata vreme are pereti si acoperis (nu conteaza destinatia) si nu figureaza in lista cladirilor scutite enumerate la art. 250 din Codul fiscal.
 
Cheltuielile efectuate pentru realizarea constructiei trebuiau inregistrate in contabilitate, pe masura realizarii lor, prin formulele contabile 231 "Imobilizari corporale in curs de executie" = 404 "Furnizori de imobilizari" (pentru facturile de la furnizori) sau 231 "Imobilizari corporale in curs de executie" = 722 "Venituri din productia de imobilizari corporale" (pentru partea realizata in regie proprie).

La receptia anexei pe baza de proces-verbal in anul 2013 formula contabila este 212 "Constructii" = 231 "Imobilizari corporale in curs de executie". Obtinerea ulterioara a autorizatiei de construire nu are implicatii contabile, ci doar in privinta respectarii legislatiei referitoare la autorizarea constructiilor.
 
In situatia in care anexa este destinata vanzarii sub forma de cota-parte din spatiile comune ale imobilului, atunci inregistrarile contabile trebuie sa urmeze acelasi regim cu restul constructiei. Astfel, la momentul efectuarii cheltuielilor acestea se contabilizau prin intermediul unui cont de stocuri in curs de executie (spre exemplu, contul 331 " Produse in curs de executie"). La momentul receptiei anexa se va inregistra in acelasi cont de stocuri ca restul ansamblului imobiliar, respectiv in contul 345 "Produse finite" sau 371 "Marfuri".

Tags: Taxe si Impoziteconstruire anexamonografie contabilacodul fiscalconstructii civile


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Monografie contabila pentru construirea unei anexe la un imobil
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."