Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de imprumut in valuta. Reevaluarea creditului



Analizam mai jos cazul in care un asociat al firmei crediteaza societatea comerciala in 13 martie 2013 cu 10.000 euro, iar rambursarea se face conform contractului peste 2 ani fara dobanda. In iunie se face un act aditional la contractul de credit prin care se specifica faptul ca acel credit de 10.000 euro se transforma in credit de 43.749 lei (la cursul din data acordarii creditului) si se va restitui in lei la aceasta valoare netinand cont de diferente de curs valutar.

Vom stabili in ce masura este legal si corect din punct de vedere contabil si fiscal si daca mai trebuie facuta reevaluarea acestui credit la sfarsit de luna.

Solutia consultantului:

Noul Cod Civil a adus unele modificari contractelor. Pe de-o parte, au fost introduse elemente noi, care nu erau reglementate expres pana acum (de ex. anteprecontractul) precum si unele concepte (privind raspunderea contractuala, incetarea contractului) au suferit schimbari.

Partile unui contract sunt obligate sa respecte principiul bunei-credinte atunci cand negociaza incheierea unui contract.

De asemenea a fost introdusa si clauza de impreviziune (art. 1271) pentru cazurile in care s-ar constata impovararea deosebita a debitorului pentru respectarea obligatiei, caz in care si contractul poate fi adaptat noilor imprejurari sau poate inceta.  

In cazul prezentat de d-voastra este legal ca de comun acord partile sa aduca modificari la contractele incheiate.

Daca in martie 2013 asociatul a creditat firma cu 10.000 euro, inregistrarea contabila putea fi:

          5314            =                  4551

"Casa in valuta"                "Actionari/asociati-conturi curente"
 

Chiar daca s-a schimbat contractul, imprumutul a fost efectuat in valuta si, potrivit dispozitiilor OMFP 3055/2009, art. 185, aceasta operatiune este o tranzactie in valuta, pentru care se calculeaza diferente de curs valutar. Si disponibilul in valuta din casa, banca sau acreditive se evalueaza.

Cursul de schimb care se foloseste este cel din ultima zi a lunii curente pentru prima zi a lunii urmatoare. Diferentele de curs pot fi pozitive sau negative, fapt pentru care se pot inregistra la venituri sau cheltuieli, elemente de care se tine cont atunci când se calculeaza baza impozabila a impozitului pe profit.

Daca societatea nu doreste sa-si evalueze valuta existenta si datoria catre asociat, in afara de contract trebuie sa schimbe fizic si moneda imprumutului. Contractul de creditare nu poate fi in lei si documentele justificative (de casa) sa reflecte o operatiune in valuta.

Tags: Taxe si Impozitecontract imprumutvalutacreditcasa in valuta


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Contract de imprumut in valuta. Reevaluarea creditului
Rating:
Nota: 4.77 din 11 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."