Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inventariere anuala. Deprecieri in urma inventarierii



Cu ocazia inventarierii anuale societatea X a constat deprecieri ale unor programe informatice si ale unor softuri, iar institutia a inregistrat ajustarea acestora prin contul 290 "Ajustari pentru deprecierea activelor fixe necorporale" ; in anii urmatori s-a inregistrat amortizarea acestora conform legislatiei in vigoare, iar la inventarierea din acest an valoarea contabila neta a acestora (cost - amortizare - ajustare) e mai mica decat 0.

Se poate anula ajustarea astfel incat valoarea contabila neta sa fie 0? Sau se corecteaza pe seama amortizarii din anul in curs si / sau pe seama rezultatului reportat si ajustarea se anuleaza odata cu scoaterea din functiune?

Solutie:

Potrivit prevederilor art. 7 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele juridice au obligatia sa efectueze inventarierea generala a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute la inceputul activitatii, cel putin o data in cursul exercitiului financiar, precum si in cazul fuziunii, divizarii sau lichidarii si in alte situatii prevazute de lege.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


Inventarierea se efectueaza potrivit prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.861/2009, pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.

Astfel, la finele fiecarui exercitiu financiar are loc inventarierea elementelor de active, capitaluri proprii si datorii. Diferentele rezultate in urma evaluarii activelor la inventar la o valoare mai mica decat valoarea inregistrata in contabilitate se inregistreaza prin constituirea sau dupa caz majorarea ajustarilor pentru depreciere in cazul imobilizarilor corporale si necorporale. Ulterior inregistrarii ajustarii din depreciere, la finele fiecarui exercitiu financiar urmator institutia cu ocazia inventarierii efectuate trebuia sa compare valoarea contabila neta a imobilizarii, determinate ca valoare de intrare minus amortizare cumulata minus pierderi din depreciere cumulate cu valoarea de inventar determinata in urma inventarierii.

In situatia in care valoarea de inventar este mai mica decat valoarea contabila neta se inregistreaza amortizare suplimentara sau ajustare pentru depreciere, iar imobilizarea se prezinta la valoarea de inventar.

Daca valoarea de inventar este mai mare decat valoarea contabila si exista constituite ajustari pentru depreciere se inregistreaza reducerea sau anularea ajustarii pentru depreciere, iar imobilizarea se prezinta la valoarea de inventar. Aceste modificari ale ajustarii pentru depreciere constituite (contul 290 "Ajustari pentru deprecierea activelor fixe necorporale") trebuiau inregistrate pe baza procesului-verbal de inventariere, la finele fiecarui exercitiu financiar, de cate ori existau diferente intre valoarea de inventar (mai mare) si valoarea contabila neta (mai mica). Ajustarea pentru depreciere nu se mentine pana la scoaterea din uz a imobilizarii ci regleaza (ajusteaza) valoarea contabila neta a acesteia astfel incat sa fie egala cu valoarea rezultata in urma inventarierii, respectiv valoarea de inventar.

Astfel, daca la finele exercitiului financiar 2012 valoarea de inventar a imobilizarii  este 0, ajustarea pentru depreciere constituita se reia prin articolul contabil:

                                           290              =              7813
"Ajustari pentru deprecierea                          "Venituri din ajustari privind deprecierea
 activelor fixe necorporale"                                       activelor fixe"     
                                                  
         
Daca exista diferente intre valoarea de inventar determinata la inventariere si valoarea contabila neta, pe listele de inventariere din anii anteriori care nu a fost inregistrata in contabilitate, aceasta constituie o corectare a unei erori contabile iar pentru diferentele aferente anilor anteriori (pana la inventarierea din 2011 inclusiv) se va inregistra articolul contabil:
 
                                    290                                =              117                            
         "Ajustari pentru deprecierea                           "Rezultat reportat"
             activelor fixe necorporale"                               

Tags: depreciericontul 290deprecierea activelor fixe necorporaleamortizareinventarierea generalainventar


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Inventariere anuala. Deprecieri in urma inventarierii
Rating:
Nota: 5 din 3 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"