Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Marfuri vandute in regim de consignatie. Caz practic



Vom stabili mai jos cum se calculeaza TVA-ul de catre consignatar in cazul vanzarii cu amanuntul a marfurilor in regim de consignatie, precum si ce documente sau jurnale se vor intocmi in aceasta situatie.

Solutia consultantului:

Vanzarea cu amanuntul si vanzarea in consignatie sunt doua tehnici comerciale distincte, diferite una fata de cealalta tocmai datorita faptul ca bunurile care sunt preluate in consignatie in vedere vanzarii nu sunt inregistrate in patrimoniul vanzatorului prin debitul contului 371 in corespondenta cu creditul contului 401, 378 si 4428.

Bunurile primite in consignatia sunt inregistrate intr-un cont in afara bilantului, respectiv in contul 8033 "Valori materiale primite in pastrare sau custodie a carui functiune este reglementata prin OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene. ".

Acest aspect este reglementat in mod expres la pct. 156 alin. (1) si alin. (2) din OMFP 3055/2009 "Detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.

 (2) In aplicarea alin. (1) este necesar sa se asigure:

 a) receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in entitate si inregistrarea acestora la locurile de depozitare. Bunurile materiale primite pentru prelucrare, in custodie sau in consignatie se receptioneaza si inregistreaza distinct ca intrari in gestiune. In contabilitate, valoarea acestor bunuri se inregistreaza in conturi in afara bilantului".

Veniturile din desfasurarea activitatii de comercializare a bunurilor in regim "consignatie" se inregistreaza prin creditul contului 704 "Venituri din servicii prestate", fara a se inregistra prin creditul contului 707 "Venituri din vanzarea marfurilor".

Deoarece nu reprezinta operatiune economica de achizitie a bunurilor din sfera de aplicare a TVA, valoarea bunurilor preluate in consignatia in vederea vanzarii nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 asa cum nu se raporteaza nici valoarea totala a sumelor incasate din vanzarea acestora. In jurnalul pentru vanzari se evidentiaza doar comisionul obtinut din vanzarea bunurilor, inregistrat in creditul contului 704 si suma TVA colectata aferenta comisionului, inregistrata in creditul contului 4427.

Astfel, suma TVA se colecteaza doar pentru comisionul obtinut de catre consignatar din vanzarea marfurilor, ca baza de impozitare a TVA fara a se colecta la valoarea totala a acestora. Valoarea comisionului obtinut se raporteaza la randul 9 din decontul de TVA cod 300.

D.p.d.v. fiscal, valoarea marfurile astfel vandute trebuie evidentiata intr-un registrul special de bunuri primite si vandute organizat pentru realizarea operatiunilor tip "consignatia". Acest registru trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:

-    data primirii, denumirea si cantitatea bunurilor primite;
-    numarul documentului de primire;
-    natura, cantitatea si data vanzarii bunurilor preluate in consignatia;
-    natura, cantitatea si data returnarii bunurilor nevandute ;
-    numele, adresa si datele de identificare ale fiecarui deponent;
-    valoarea comisionului obtinut.

D.p.d.v. contabil, pentru vanzarea in consignatie se utilizeaza urmatoarele documente reglementate prin OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile

1)    Bon de primire in consignatie cod 14-3-2 ;
2)    Borderou de primire a obiectelor in consignatie cod 14-6-14;
3)    Borderou de iesire a obiectelor din consignatie cod 14-6-15.
In acest act normativ regasiti detalii privind modul de completare, circuitul si arhivarea acestor documente.

Tags: ProceduriInregistrari si Politici Contabilevanzarea in consignatieOMFP 3512/2008vanzarea cu amanuntul


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Marfuri vandute in regim de consignatie. Caz practic
Rating:
Nota: 4.61 din 9 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."