Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzarea produselor sub costul de achizitie. Caz practic



Analizam cazul unei case de amanet care vinde unei alte societati, platitoare de TVA, unele produse in regim de taxare inversa. Produsele au fost initial achizitionate de la persoane fizice si sunt in prezent vandute sub pretul de achizitie.

Vom stabili ce prevederi se aplica la vanzare de la 1 septembrie si daca diferenta dintre valoarea de vanzare a aurului si pretul de cumparare este considerata cheltuiala deductibila.

Solutia consultantului:

Incepand cu data de 1 septembrie 2013, urmare adoptarii si publicarii OG 16/2013 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, sub incidenta accizelor vor intra o serie de noi produse, printre acestea figurand si bijuteriile din aur si/sau din platina cu codul NC 7113 19 00, cu exceptia verighetelor (a se vedea art.207 lit.f) din Codul fiscal).
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


De asemenea, potrivit primei teze de la art.208 alin.(2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, "pentru produsele prevazute la art.207 lit.a)-c) si f)-k), accizele se datoreaza o singura data si se calculeaza prin aplicarea sumelor fixe pe unitatea de masura asupra cantitatilor produse pe teritoriul Romaniei, importate sau achizitionate intracomunitar."

Platitorii de accize pentru produsele prevazute la art.207 lit.a)-c) si f)-k) din Codul fiscal
sunt operatorii economici care produc, achizitioneaza din teritoriul comunitar ori importa astfel de produse (a se vedea art.209 alin.(1) din Codul fiscal).
 
Prin urmare, pentru bijuteriile din aur (fragmente) vandute de casa de amanet unui alt operator economic in vederea topirii nu se percep accize.

In masura in care din fragmentele de bijuterii supuse topirii si prelucrarii ar rezulta bijuterii din aur, atunci aceste noi bijuterii sunt supuse accizelor, platitor de accize la bugetul de stat fiind producatorul respectivelor noi produse.

Din punct de al impozitului pe profit, in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

Astfel, este impus ca, cheltuielile sa fie efectuate in scopul obtinerii de venituri impozabile, insa nu se impune ca nivelul veniturilor obtinute sa fie peste nivelul cheltuielilor. De aceea, consideram ca, cheltuielile inregistrate la vanzarea bunurilor (fragmente de bijuterii) sub costul de achizitie al acestora sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, fiind efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile (venituri din vanzare).

Tags: Taxe si Impozitecost de achizitievanzare produseimpozit pe profitOG 16/2013


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Vanzarea produselor sub costul de achizitie. Caz practic
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."