Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare parti sociale. Monografie contabila



Va prezentam mai jos cazul unei persoane fizice rezidente in Elvetia care detine 100% din partile sociale ale unui SRL din Romania si urmeaza sa le vanda catre o societate din Elvetia. Pretul de vanzare va fi mai mare decat pretul de dobandire a partilor sociale.

In cazul in care persoana fizica prezinta certificat de rezidenta fiscala, se va stabili daca va trebui sa i se mai retina si sa i se plateasca impozitul in Romania.

Solutia consultantului:

Detaliem procedura impozitarii:

a) potrivit art. 115 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, vanzarea de parti sociale detinute la o societatea comerciala romana de catre o persoana fizica nerezidenta este in sfera impozitului pe venitul datorat de nerezidenti in Romania, insa procedura efectiva este aceiasi ca pentru persoanele fizice rezidente.

b) conform art. 67 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, impozitul este datorat de vanzator, insa se retine de cumparator din pretul tranzactiei. Impozitul este lasat la dispozitia societatii ale carei parti sociale se tranzactioneaza, ce are obligatia platii si declararii acestui impozit. Baza de calcul a impozitului este pretul contractual de vanzare din care se scade valoarea nominala a partilor sociale vandute.

Procedura este usor atipica insa vine in ajutorul persoanelor fizice ce nu au obligatia se inregistreze in nume propriu la autoritatea fiscala pentru declararea si plata impozitului.

Monografie contabila:

Predare in societatea a banilor pentru impozit:

5311 "Casa" = 462 "Creditori diversi"
Constituire impozit pe seama sumei datorate de vanzator:
462"Creditori diversi" = 446 "Alte impozite si taxe - analitic persoana fizica"
Plata impozitului :
446 "Alte impozite si taxe - analitic persoana fizica" = 5311/5121 "Casa/banca"

Termenul de plata al impozitului este pana la data inregistrarii modificarilor intervenite la Registrul Comertului. Impozitul se declara prin declaratia 100 si pana pe date de 28 februarie a anului urmator societatea are obligatia sa declare impozitul in declaratia depusa, conform art. 119 din Codul fiscal, declaratie privind impozitul/scutirea de impozit pentru nerezidenti.

Veniturile obtinute din cesiunea partilor sociale nu sunt scutite de impozit chiar daca se prezinta Certificatul de rezidenta fiscala, conform prevederilor Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Elvetia, art. 13 alin 2, care indica impunerea in celalat stat, si nu in statul de rezidenta a beneficiarului de venit.

Tags: Taxe si Impozitevanzare parti socialeConventia de evitare a dublei impuneriimpozit nerezidenti


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Vanzare parti sociale. Monografie contabila
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."