Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de arendare. Plata impozitului pe venit



Vom analiza mai jos cazul in care in anul 2010 a fost incheiat un contract de arendare de teren agricol pe o perioada de 5 ani intre 2 persoane fizice si a fost inregistrat la Consiliul Local de care apartine proprietarul terenului.

Vom vedea cum se procedeaza din punct de vedere al platii impozitului pe venit si ce obligatii declarative au cele doua persoane fizice semnatare ale contractului de arenda. De asemenea, in conditiile in care plata este prevazuta in produse agricole, vom vedea cum se stabileste venitul in aceasta situatie.

Solutia consultantului:

In cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

Evaluarea in lei, in cazul in care arenda se exprima in natura, se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal.

Aceste hotarari se transmit in cadrul aceluiasi termen directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine.

Veniturile din arendare realizate in anul 2011 trebuiau declarate in declaratia privind venitul realizat care trebuia depusa la organul fiscal competent pana la data de 25 mai a anului 2012, plata impozitului efectuandu-se pe baza deciziei de impunere anuala.

In cazul contractelor de arendare aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2012, contribuabilii care realizeaza venituri din arenda trebuiau sa isi exercite in scris optiunea privind modalitatea de impunere aleasa, prin incheierea unui act aditional, inainte de data efectuarii primei plati, care trebuia inregistrat la organul fiscal competent in termen de 15 zile de la incheierea acestuia.

- Incepand cu anul 2012, conform modificarilor aduse de OUG 125/2011, impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final. Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Ca urmare a modificarilor legislative produse incepand cu anul 2012, nu se depun declaratii privind venitul realizat pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor sub forma de arenda, a caror impunere este finala potrivit prevederilor art. 62 alin. (2 indice 1) din "Codul fiscal.

Nu trebuie ignorata nici obligatia platitorului de venit cu regim de retinere la sursa a impozitului de a depune, conform art. 93 din "Codul fiscal, formularul 205 - Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

- Contribuabilii care realizeaza venituri din arenda au de asemenea posibilitatea de a opta pentru determinarea venitului net din arenda in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla fiind obligati sa precizeze in scris, in contractul/raportul juridic incheiat, la momentul incheierii acestuia sau in actul aditional in cazul contractelor de arendare aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2012. Nu se datoreaza plati anticipate in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din arendare si care au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, plata impozitului anual efectuandu-se potrivit deciziei de impunere emise pe baza declaratiei privind venitul realizat. In acest caz obligatiile privind plata impozitului pe venit revine persoanei care realizeaza veniturile din arenda.

Modalitatea de impunere aleasa este aplicabila pentru toate veniturile realizate in baza contractului/raportului juridic respectiv.

Tags: Taxe si Impozitearendarea bunurilor agricolearendaOUG 125/2011formular 205


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Contract de arendare. Plata impozitului pe venit
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."