Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducerea TVA inscrisa in facturile furnizorilor intracomunitari



Cu ocazia deplasarilor in scop de afaceri cu parteneri in state membre, trecem prin fata magazinelor si din vitrine ne tenteaza anumite produse electronice performante: un laptop, o camera video, un telefon mobil mai sofisticat, etc.

Intram in magazin si cumparam. Ni se elibereaza un bon emis de casa de marcat si, in cel mai fericit caz, factura. Aceleasi reguli sunt aplicabile si in statele membre: in magazine bunurile sunt la pret cu amanuntul, deci cuprind si taxa pe valoarea adaugata la cota standard aplicabila in statul respectiv.

Cand ajungem in Romania, la sediul firmei noastre, in timp ce facem decontul pentru justificarea avansului primit la plecarea in delegatie, ne uitam mai atent pe factura si observam ca in pretul produsului a intrat si taxa. Suma este relativ mica, dar cu toate acestea ne gandim ca nu ar fi rau daca am exercita dreptul de deducere.

Ne punem trei intrebari:
1) se poate exercita dreptul de deducere a TVA inscrisa pe o factura emisa de un vanzator stabilit intr-un stat membru ?

Nu!

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

De ce ?
Legislatia fiscala din Romania nu ne permite acest fapt chiar daca bunul achizitionat este destinat realizarii de operatiuni taxabile pe teritoriul Romaniei.

Astfel, exercitarea dreptului de deducere a TVA se poate indeplini doar daca sunt respectate cumulativ doua conditii:
Revista Romana de TVA

1. factura emisa cuprinde toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5);

2. bunurile achizitionate sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile.

Deoarece factura emisa de prestatorul din statul comunitar nu cuprinde informatiile impuse prin art. 155 alin. (5), nu aveti dreptul sa deduceti suma TVA inscrisa pe factura.

Retineti faptul ca nu se poate deduce TVA inscrisa pe o factura de achizitie bunuri si servicii emisa de un furnizor situat in comunitate sau intr-un stat tert deoarece legislatia fiscala din Romania permite doar exercitarea dreptului de deducere a TVA inscrisa pe o factura emisa de un furnizor/prestator stabilit in Romania, si inregistrat ca platitor de TVA in Romania.

Consilierul Contabilitate
te tine la curent cu toate modificarile aparute in legislatie!

2) se considera operatiunea o achizitie intracomunitara de bunuri ?

Nu!
De ce ?
Cumpararea unui bun dintr-un magazin aflat pe teritoriul unui stat membru nu se poate considera o operatiune de achizitie intracomunitara de bunuri pe teritoriul Romaniei.

De ce ?
Deoarece nu exista relatia de transport prin care se face dovada ca acel calculator a fost transportat dintr-un stat membru in Romania.

Achizitia intracomunitara de bunuri este definita prin articolul 1301, alineatul 1 din Codul fiscal si reprezinta "obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor."

Nota:
Deoarece nu se incadreaza la achizitie intracomunitara, operatiunea nu se taxeaza in Romania, motiv pentru care nu se efectueaza inregistrarea contabila

4426 = 4427.

Cumpararea bunului este considerata o achizitie neimpozabila in Romania pentru care se creaza o coloana distincta in jurnalul pentru cumparari al carui total se preia la randul 19 din formularul de decont de TVA, cod 300 aprobat prin O.M.E.F. nr. 94/2008 utilizat pentru operatiunile realizate incepand cu luna ianuarie 2008.

Randul 19 din decont se refera la "achizitii de bunuri neimpozabile" .
In evidenta contabila, bunul achizitionat se inregistreaza la valoarea totala inscrisa in factura emisa de vanzatorul din statul membru, valoare formata din doua elemente: baza de impozitare si TVA aferenta .

3) se raporteaza operatiunea prin formularul "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri", cod 390 ?

Nu!
De ce ?
Deoarece pentru cumparatorul din Romania operatiunea nu este o achizitie intracomunitara asa cum nici pentru vanzatorul din statul membru operatiunea nu reprezinta o livrare intracomunitara de bunuri.


Tags: TVAdeducere tvataxafacturaCodul fiscaltaxare inversapretul tva


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Deducerea TVA inscrisa in facturile furnizorilor intracomunitari
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."