Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit pe venit pentru discountul acordat. Caz practic



Analizam mai jos cazul unei firme care acorda discount pe factura clientilor, din pretul de lista, in functie de contractul negociat. Discountul de pe factura cu produse se inregistreaza in contul 667.

Discounturile acordate la final de luna se inregistreaza in 709. Vom vedea cum se va face inregistrarea pentru a nu se plati impozitul pe venit deoarece firma nu incaseaza sumele respetive.

Exemplu:

Factura produse cosmetice la care se acorda conform contract 20% discount de la pretul de lista pe factura si se inregistreaza astfel:
4111      =         %
707                100lei
4428               24lei
667        =        4111  20lei
4428      =      4111    4,8lei

Calcul impozit venit ct. 707 = 100lei*3%=3lei

Vom vedea astfel daca s-ar proceda corect sa se scada discountul (ct. 667) din venituri (ct. 707) si sa se calculeze ulterior impozitul de 3%.

Solutia consultantului:

Potrivit pct. 33 alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009, cifra de afaceri neta cuprinde sumele rezultate din vanzarea de produse si furnizarea de servicii care se inscriu in activitatea curenta a entitatii, dupa deducerea reducerilor comerciale si a TVA, precum si a altor taxe legate direct de cifra de afaceri.

Potrivit prevederilor cuprinse in  Reglemetarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, reducerile comerciale pot fi:

a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
b) remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.

Potrivit prevederilor pct. 51 alin  (3) si (4) din Reglemetarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009

- reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.
- reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 «Reduceri comerciale primite», respectiv contul 709 «Reduceri comerciale acordate»), pe seama conturilor de terti. Acelasi tratament contabil se aplica si in cazul reducerilor comerciale legate de prestarile de servicii.

Astfel, reducerile comerciale inscrise in factura de livrare initiala nu apar evidentiate distinct in Contul de profit si pierdere, deoarece atat in contabilitatea furnizorului, cat si in cea a cumparatorului, factura se inregistreaza la valoarea neta.

Prin urmare, reducerile comerciale acordate initial la facturare nu se contabilizeaza distinct .

La vanzator, veniturile vor fi, evidentiate in contabilitate la valoarea rezultata dupa scaderea valorii reducerilor comerciale.

Inregistrare vanzare la valoarea neta, fara a reflecta reducerile acordate:
4111=    %
        707
        4427

In contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate" se inregistreaza reducerile finaciare acordate. Potrivit prevederilor pct. 51 alin 6) din acelasi act normativ ,  reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.

Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").

Tags: Taxe si Impozitediscountfacturareglementari contabilereduceri comercialecheltuieli privind sconturile acordate


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Impozit pe venit pentru discountul acordat. Caz practic
Rating:
Nota: 4.5 din 5 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"