Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Termenul pentru formularul 221 a fost prelungit pana pe 25 iunie



Persoanele care obtin venituri din activitati agricole pot depune formularul 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit” pana la 25 iunie 2013.

Au obligatia de a depune formularul 221 persoanele fizice care realizeaza, in mod individual, venituri din Romania, din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, provenind din:

- cultivarea produselor agricole vegetale;

- exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea;
- cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

In cazul in care activitatea agricola pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, obligatiile declarative revin asocierii si se indeplinesc de catre asociatul care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice.

Veniturile din activitati agricole realizate individualsau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica sunt impuse pe baza de norme de venit, indiferent de forma de organizare a activitatii si cuprind veniturile rezultate din cultivarea terenurilor, cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda.

Aceste venituri sunt impozabile indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor.

Veniturile obtinute din valorificarea produselor prevazute mai sus in alta modalitate decat in stare naturala reprezinta venituri din activitati independente si se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.

Veniturile pentru care nu au fost stabilite norme de venit se supun impunerii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real.

In cazul contribuabililor care realizeaza in mod individual venituri din desfasurarea a doua sau mai multe activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit, organul fiscal stabileste venitul anual prin insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati.

Contribuabilii care obtin doar venituri din activitati agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligatii contabile.

Prezentam mai jos categoriile de venituri din activitati agricole supuse impozitarii si normele de venit prevazute la art. 72 si 73 din Codul Fiscal pentru anul 2013.

Contribuabilii care realizeaza venituri din cultivarea produselor vegetale de pe suprafete mai mici decat cele coloana 2 sau detin animale sau pasari mai putine decat cele din coloana 2 nu au obligatii declarative.

Impozitul ce trebuie platit reprezinta 16% din norma de venit din coloana 3 pentru fiecare ha sau cap de animal.

Alte precizari

Produsele vegetale cuprinse in grupele pentru care venitul se stabileste pe baza normelor de venit sunt prevazute in Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania, aprobat prin ordinul ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

in cadrul grupei de produse vegetale - leguminoase pentru boabe se cuprind: mazare pentru boabe, fasole pentru boabe, bob, linte, naut, lupin.

Grupele de produse animale pentru care venitul se stabileste pe baza normelor de venit sunt definite dupa cum urmeaza:
1. vaci si bivolite:
- vaci - femele din specia taurine care au fatat cel putin o data;
- bivolite - femele din specia bubaline care au fatat cel putin o data;
2. ovine si caprine:
- oi - femele din specia ovine care au fatat cel putin o data;
- capre - femele din specia caprine care au fatat cel putin o data;
3. porci pentru ingrasat - porci peste 35 de kg, inclusiv scroafele de reproductie;
4. albine - familii de albine;
5. pasari de curte - totalitatea pasarilor din speciile gaini, rate, gaste, curci, bibilici, prepelite.

Norma de venit corespunzatoare veniturilor realizate din cresterea si exploatarea animalelor, precum si din valorificarea produselor de origine animala in stare naturala, in conformitate cu prevederile legale include si venitul realizat din:

a) exemplarele feminine din speciile respective care nu indeplinesc conditiile prevazute mai sus.
b) exemplarele masculine din speciile respective reprezentand animale provenite din propriile fatari si cele achizitionate numai in scop de reproductie pentru animalele detinute de contribuabili si supuse impunerii(de exemplu: vitei, tauri, bivoli, miei, berbeci, purcei).

Veniturile din activitati agricole generate de exemplarele prevazute la lit. a) si b) incluse in norma de venit nu se impoziteaza distinct fata de veniturile realizate din cresterea si exploatarea animalelor din grupele mentionate mai sus.

Contribuabilii au obligatii declarative numai pentru animalele cuprinse in grupele care indeplinesc conditiile de la pct. 1-5.
 
Important!

Veniturile din activitati agricole realizate din cresterea si exploatarea exemplarelor masculine din speciile taurine, bubaline, ovine, caprine, indiferent de varsta, se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II <<Venituri din activitati independente>>, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, numai in cazul in care acestea au fost achizitionate in scopul cresterii si valorificarii lor sub orice forma.

Contribuabilii care au realizat venituri din activitati agricole impuse anterior datei de 1 februarie 2013 in sistem real (venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii, precum si a arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea) trec prin efectul legii la impunerea pe baza de norme de venit, in situatia in care sunt stabilite norme de venit pentru grupele de produse vegetale si animale.


Sursa: DGFP Valcea

Tags: Formulare si Impozite25 iunie 2013formularul 221activitati agricoletermen depuneretermen prelungit


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Termenul pentru formularul 221 a fost prelungit pana pe 25 iunie
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"