Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli de protocol. Tratament fiscal si contabil



Analizam astazi cazul unei societati care a achizitionat, in luna februarie 2013, un parfum in valoare totala de 248 de lei, din care TVA 43 lei, pentru activitatea de protocol. Se va stabili astfel cum se procedeaza in privinta fiscalitatii, respectiv cheltuielile si TVA aferenta.

In plus, vom vedea care sunt inregistrarile contabile si daca mai este valabila modalitatea de calcul care presupune 2% la diferenta dintre venituri si cheltuieli.

Pentru cheltuielile de protocol se aplica urmatoarele reguli:

- cheltuielile sunt deductibile, conform art. 21 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal - "in limita unei cote de 2% aplicate asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit";
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


- din punctul de vedere al TVA, oferirea de cadouri care depasesc 100 de lei se considera livrare de bunuri cu plata si se colecteaza TVA (daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiei bunurilor respective) conform Normelor de aplicare a art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal.

"(10) in sensul art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal: a) bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. in situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata si colecteaza taxa, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiei bunurilor respective.

Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul. Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura prevazuta la art. 155 alin. (7) din Codul fiscal care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul.

Pentru bunurile/serviciile acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol in cursul anului 2012 se aplica prevederile legale in vigoare in anul 2012, inclusiv in ceea ce priveste modul de determinare a depasirii plafonului si a perioadei fiscale in care se colecteaza TVA aferenta acestei depasiri.".

Inregistrari contabile

Achizitia parfumului:


%                    =                   401                 222 lei
623                                 "Furnizori"
"Cheltuieli de protocol, reclama            179 lei
si publicitate"
4426                                                            43 lei
"TVA deductibila"


La sfarsitul perioadei fiscale:

Valoarea cadoului acordat: 179 lei;
Valoarea deductibila: 100 lei;

Baza de calcul TVA: 179 - 100 = 79 lei;
TVA colectata: 79 x 24% = 19 lei.


Astfel, se va emite o autofactura, iar inregistrarea contabila este:

635                                =                 4427                19 lei
"Cheltuieli cu alte impozite si taxe"       "TVA colectata"

Pentru calculul partii deductibile a cheltuielilor, se va proceda ca si pana acum, conform Normelor de aplicare a art. 21 alin. (3) lit. a): "Baza de calcul la care se aplica cota de 2% o reprezinta diferenta dintre totalul veniturilor si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile, la care se efectueaza ajustarile fiscale.

Astfel, din cheltuielile totale se scad cheltuielile cu impozitul pe profit curent si amanat, cheltuielile de protocol, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, iar din totalul veniturilor se scad veniturile neimpozabile."

Tags: Monografii Contabilecheltuieli de protocolinregistrari contabileautofacturabaza de calcul


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cheltuieli de protocol. Tratament fiscal si contabil
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."