Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Completarea si depunerea formularului 201



Persoanele fizice care realizeaza venituri din strainatate au obligatia de a depune formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate".

Formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" se depune si de catre persoanele care desfasoara activitate salariala in strainatate si sunt platite pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau de un sediu permanent in Romania (veniturile salariale reprezinta cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania), in cazul in care acelasi venit din salarii a fost supus impunerii atat in Romania, cat si in strainatate.

In cazul in care acelasi venit din salarii este supus impunerii, atat in Romania, cat si in strainatate, statului strain revenindu-i dreptul de impunere potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu respectivul stat, regularizarea impozitului datorat de rezidentul roman se realizeaza de organul fiscal competent din Romania, la cererea contribuabilului, prin completarea corespunzatoare a declaratiei.

Documentatie

In vederea regularizarii impozitului, contribuabilii care au fost impusi pentru aceleasi venituri obtinute din salarii, atat in Romania, cat si in alt stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, vor depune impreuna cu declaratia:

- certificatul de atestare a impozitului platit in strainatate, eliberat de autoritatea competenta a statului strain, sau orice alt document justificativ privind venitul realizat si impozitul platit in celalalt stat, eliberat de autoritatea competenta din tara in care s-a obtinut venitul;

- fisa fiscala sau documentul intocmit de angajatorul rezident in Romania sau de catre un sediu permanent in Romania care efectueaza plati de natura salariala;

- contractul de detasare;

- orice alte documente ce pot sta la baza determinarii sumei impozitului platit in strainatate pentru veniturile platite de angajatorul rezident in Romania sau de catre un sediu permanent in Romania.

Atentie!Veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile in Romania, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se declara si nu fac obiectul creditului fiscal extern.

Contribuabilii depun cate o declaratie pentru fiecare tara-sursa a veniturilor si pentru fiecare categorie de venit realizat.

Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.

Declarare

Pentru procurarea formularului 201 "Declaratie privind veniturile din strainatate" aferenta anului fiscal 2012, contribuabilii au doua posibilitati:

- descarcarea de pe websiteul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili/Toate formularele, cu explicatii.

- prezentarea la sediul administratiei fiscale de care apartin de unde pot obtine gratuit formularele de declaratii fiscale.

Veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice in anul fiscal de raportare, precum si impozitul aferent platit in strainatate, exprimate in unitati monetare proprii fiecarui stat, se vor transforma in lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.

Declaratia se completeaza de catre contribuabili sau de catre reprezentantii fiscali ai acestora, inscriind cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular, in doua exemplare:

- originalul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul isi are domiciliul fiscal;

- copia se pastreaza de catre contribuabil.

Declaratia se depune direct la registratura unitatii fiscale teritoriale apartinatoare sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata.

Sanctiuni

Nedepunerea pana la 25 mai 2013 a declaratiei 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" de catre persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 la 500 lei.

*

Baza legala: art. 90 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; Ordinul presedintelui ANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, art. 219, alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.


Sursa: DGFP Valcea

Tags: Taxe si Impozitedeclarare venituri strainatateevitarea dublei impuneri25 mai 2013


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Completarea si depunerea formularului 201
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"