Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF modifica formularele 208 si 209



Va informam ca ANAF a modificat modelul si continutul formularelor 208 "Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" si 209 "Declaratie privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal".

Potrivit prevederilor art. 77^3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, notarii publici au obligatia sa depuna semestrial la organul fiscal o declaratie informativa privind transferurile de proprietati imobiliare, pe beneficiari de venit.

Informatiile privind transferurile de proprietati imobiliare se declara prin formularul 208 "Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal", aprobat prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 892/2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 208 "Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" si 209 "Declaratie privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal".

Declaratia cuprinde o serie de informatii referitoare la transfer, pe fiecare beneficiar de venit (partile contractante, modalitatea de transfer a dreptului de proprietate, valoarea inscrisa in documentul de transfer, baza de calcul a impozitului, impozitul calculat si incasat etc.), informatii utilizate in procesul de administrare fiscala.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


Avand in vedere faptul ca, au fost identificate o serie de erori privind modul de completare a declaratiilor informative, erori care conduc la denaturarea informatiilor privind beneficiarii de venit, se propune introducerea in formular a unor elemente suplimentare care sa permita verificarea de coerenta a datelor. Introducerea elementelor respective va permite, estimarea valorii impozitului si corelarea sumei stabilita de notarul public cu valoarea bazei de impozitare (in mod automat, prin programul de asistenta), fapt ce va conduce la diminuarea erorilor de completare a formularului.

Totodata, luand in consideratie necesitatile de administrare a impozitului, proiectul de ordin propune introducerea in continutul formularului 208 a informatiei referitoare la perioada de detinere a proprietatii imobiliare.

Corespunzator acestei modificari de continut, a fost necesara si adaptarea corespunzatoare a  instructiunilor de completare si transmitere pe cale electronica a formularului 208.

De asemenea, au fost publicate si pot fi consultate anexa si referatule de aprobare a proiectului normativ.

*

Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la proiectele de acte normative mai sus mentionate pot fi transmise la Directia de comunicare, relatii publice si mass-media, cu mentiunea "Conf. Legii nr. 52/2003":

- prin scrisori, la adresa: ANAF - Directia de comunicare, relatii publice si mass-media, str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucuresti, cod postal 050741;

- electronic, la adresa de e-mail relatiipublice.anaf@mfinante.ro;

- prin fax, la numarul: 0213.199.857.


Sursa: DGFP Valcea

Tags: Formulare Impoziteformular 208ANAFcodul fiscal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

ANAF modifica formularele 208 si 209
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"