Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se colecteaza TVA pentru contravaloarea bunurilor furate?



Prin H.G. nr. 1579/2007 reprezentand ultima modificare a normelor de aplicare ale Codului fiscal aprobate prin H.G. nr. 44/2004, bunurile furate sunt definite ca bunuri lipsa din gestiune, neimputabile, pentru care persoana inregistrata in scopuri TVA poate justifica lipsa acestora pe baza documentului “dovada constatarii furtului”.

Intrebarea care se pune in mod frecvent este :
Se colecteaza TVA pentru contravaloarea bunurilor furate?

Raspunsul poate fi: Nu!
Contravaloarea bunurilor furate nu se supune taxarii cu TVA colectata doar in situatia in care acele bunuri au fost asigurate si exista documentul pentru dovada .

Pentru a nu fi taxati cu TVA, documentul justificativ “dovada constatarii furtului” trebuie intocmit doar de catre organele de politie. Asa cum se poate constata, detinerea acestui document nu este suficienta.

Mai trebuie indeplinita o conditie: documentul eliberat de politie trebuie acceptat de societatea de asigurari a bunurilor respective.

Raspunsul poate fi: Da!
Doar in situatia in care nu se prezinta documentul pentru dovada furtului, lipsa bunurilor neimputabile se considera operatiune asimilata unei livrari de bunuri. Din acest motiv, in situatia in care pentru acel bun constatat lipsa s-a exercitat initial dreptul de deducere a TVA la momentul achizitiei, productiei sau cumpararii, trebuie colectata TVA la momentul constatarii lipsei acelui bun.

In situatia in care aveti dovada furtului eliberata de politie, dar nu aveti asigurare, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru care se colecteaza TVA prin formula contabila

635 = 4427

De ce avem doua alternative pentru o singura intrebare ?
Deoarece acest tratament fiscal al bunurilor furate aplicabil cu data de 1 ianurie 2008 a fost impus de prevederile art. 21 din Codul fiscal referitor la determinarea profitului impozabil.

Prin alineatul 4, litera c sunt considerate nedeductibile din punct de vedere fiscal “cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VI”.

Astfel, pana la data de 31 decembrie 2007, inclusiv, a lipsit aceasta prevedere din titlul VI referitoare la existenta contractelor de asigurare. Acest fapt a impus inserarea acestei prevederi in legislatia fiscala cu privire la TVA din titlul VI al Codului fiscal.

Spulbera orice incertitudine legata de TVA generatoare de grave erori de contabilitate! Click aici!


Tags: TVAcalcul tvabaza de impozitaretaxare inversapretul tvafacturicodul fiscalcodul fiscal 2008facturi fiscale


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Se colecteaza TVA pentru contravaloarea bunurilor furate?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."