Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Formularul 201. Completare si depunere
Publicat de catre Contabilul.roNr. vizualizari: 2505 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Persoanele fizice care realizeaza venituri din strainatate au obligatia de a depune formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate".
In concret, sunt obligate sa depuna declaratia amintita urmatoarele categorii:
- persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania
- persoanele fizice care indeplinesc pentru anul de raportare
conditiile de rezidenta ca urmare a faptului ca au centrul intereselor vitale amplasat in Romania si/sau sunt prezente in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat.
Formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" se depune de persoanele mentionate mai sus pentru veniturile realizate din desfasurarea unor activitati in strainatate si care sunt impozabile in Romania, cum ar fi:
- venituri din profesii libere, venituri din activitati comerciale, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala,
- venituri din cedarea folosintei bunurilor,
- venituri din activitati agricole,
- venituri sub forma de dividende,
- venituri sub forma de dobanzi,
- venituri din premii, venituri din jocuri de noroc,
- venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal,
- castiguri din transferul titlurilor de valoare,
- venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract si alte operatiuni similare, alte venituri din investitii,
- venituri din pensii,
- precum si alte venituri impozabile potrivit titlului III din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Declaratia se depune si de persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, si de persoanele fizice care indeplinesc, pentru anul de raportare, conditiile de rezidenta nominalizate mai sus la primul paragraf, care desfasoara activitate salariala in strainatate si sunt platite pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau de un sediu permanent in Romania (veniturile salariale reprezinta cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania), in cazul in care acelasi venit din salarii a fost supus impunerii atat in Romania, cat si in strainatate.
Veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile in Romania, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se declara si nu fac obiectul creditului fiscal extern.
Veniturile se declara pentru fiecare tara-sursa a veniturilor si pentru fiecare categorie de venit realizat.
Veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice in anul fiscal de raportare, precum si impozitul aferent platit in strainatate, exprimate in unitati monetare proprii fiecarui stat, se vor transforma in lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.
Declaratia se depune pana la data de 27 mai 2013.
Declaratia se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul.
* Declaratia se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Declaratia se pune gratuit la dispozitie contribuabilului.
* Declaratia poate fi descarcata de pe pagina de web a Ministerului Finantelor Publice: www.mfinante.ro/Portal ANAF/Asistenta contribuabili/Toate formularele cu explicatii.
Temei legal: - art. 90 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
- OPANAF nr 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...