Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Caz practic : Impozitul pe dividende pentru nerezidenti



Intrebare:

O societate din Romania acorda dividende unei societati din Cipru care detine 95% din capitalul societatii romane. Care este cota de impozit pe dividende in acest caz.
1. Situatia in care Nu exista certificat fiscal?
2. Situatia in care exista certificat fiscal?

Raspuns:

1. In cazul in care nu exista cerificat de rezidenta fiscala se aplica prevederile titlului V Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania din Codul fiscal.

Astfel, dividendele obtinute de un nerezident de la o persoana juridica romana sunt venituri impozabile obtinute din Romania. Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra dividendelor brute.

Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii dividendelor si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit dividendele. Impozitul se calculeaza, se retine si se varsa, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti.

In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.

Sunt scutite de impozit, dividendele platite de societatea din Romania societatii cipriote daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

  • societatea din Cipru este infiintata in baza legii cipriote, supusa impozitului pe profit cipriot;
  • societatea din Cipru detine minimum 15% din capitalul social al societatii din Romania, conditie indeplinita in cazul dumneavoastra. Conditia de detinere minima va fi de 10% incepand cu anul 2009;
  • la data inregistrarii venitului din dividende detine participatia minima de 15% pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani.

Daca la data platii, perioada minima de detinere de 2 ani nu este incheiata, aceasta scutire nu se va acorda.

In situatia in care persoana juridica romana poate face dovada ca perioada minima de detinere a fost indeplinita dupa data platii, persoana juridica romana poate cere restituirea impozitului platit in plus.

Conditia privitoare la perioada de detinere a participatiei minime are in vedere o perioada de 2 ani consecutivi, impliniti la data platii dividendelor.

101 modele de FISE de POST elaborate de specialisti, pentru cele mai diverse functii si domenii de activitate. Le ai gata redactate – si pe hartie, si pe CD. Mai mult: afli cum sa-ti faci din fisa postului  un aliat!  Click aici!

 

2. In cazul in care exista certificat de rezidenta fiscala
Ca regula generala, daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit, prevazuta in conventie, care se aplica asupra acelui venit.

In situatia in care cotele de impozitare din legislatia interna sunt mai favorabile decat cele din conventiile de evitare a dublei impuneri se aplica cotele de impozitare mai favorabile.

Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri, societatea cipriota are obligatia de a prezenta societatii din Romania, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta. In cazul in care certificatul de rezidenta fiscala nu se prezinta in acest termen, se aplica cota de impozit de 16%.

In momentul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri si se face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie, in conditiile in care certificatul de rezidenta fiscala mentioneaza ca societatea cipriota a avut rezidenta fiscala in Cipru, pentru toata perioada in care s-au realizat veniturile din Romania.

Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.

In scopul evitarii dublei impuneri a fost reglementata Conventia din 16 noiembrie 1981 intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Cipru. Potrivit acestei conventii, dividendele platite de catre societatea din Romania se impun in statul cipriot. Totusi, aceste dividende pot fi impuse si in Romania, dar impozitul astfel stabilit nu poate depasi 10% din suma bruta a dividendelor.

Aplicarea cotei de 10% asupra dividendelor brute din conventia de evitare a dublei impuneri care prevede impunerea in statul de sursa nu conduce la o dubla impunere pentru acelasi venit, intrucat statul cipriot acorda credit fiscal pentru impozitul platit in Romania, in conformitate cu prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri.

In cazul cand in Romania s-au facut retineri de impozit ce depasesc prevederile din conventiile de evitare a dublei impuneri, suma impozitului retinut in plus poate fi restituita la cererea societatii cipriote.

Pentru restituirea impozitului retinut in plus se depune o cerere de restituire a impozitului platit in plus la societatea din Romania, care va fi verificata de organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sediul societatii romane. Pe baza verificarii efectuate de organul fiscal, restituirea impozitului catre societatea cipriota se va face prin intermediul societatii din Romania.

Societatea din Romania trebuie sa depuna o declaratie la autoritatea fiscala competenta pana la data de 28, respectiv 29 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care s-a platit impozitul.

In concluzie:

1. In situatia in care nu exista certificat de rezidenta fiscala:
Nu se plateste impozit pe dividende in cazul in care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

  • societatea din Cipru este infiintata in baza legii cipriote, supusa impozitului pe profit cipriot;
  • societatea din Cipru detine minimum 15% din capitalul social al societatii din Romania;
  • la data inregistrarii venitului din dividende detine participatia minima de 15% pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani.

Se plateste impozit pe dividende, prin aplicarea cotei de 16% asupra dividendelor brute in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de mai sus.

2. In situatia in care exista certificat de rezidenta fiscala:
Nu se plateste impozit pe dividende in cazul in care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

  • societatea din Cipru este infiintata in baza legii cipriote, supusa impozitului pe profit cipriot;
  • societatea din Cipru detine minimum 15% din capitalul social al societatii din Romania;
  • la data inregistrarii venitului din dividende detine participatia minima de 15% pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani.

Modul de impozitare din legislatia interna este mai favorabil decat cel din conventia de evitare a dublei impuneri, motiv pentru care se aplica prevederile din legislatia interna.

In cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de mai sus, dividendele platite de catre societatea din Romania se impun in statul cipriot. Totusi, aceste dividende pot fi impuse si in Romania, dar impozitul astfel stabilit nu poate depasi 10% din suma bruta a dividendelor. (Serviciul de consultanta gratuita pentru abonatii lucrarii Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili)


Tags: dividendecontabilitatelegea contabilitatiicontaMonitorul OficialTVAcod fiscalfacturifinanciarcontabilulMinisterul Finantelorconsultant fiscal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Caz practic : Impozitul pe dividende pentru nerezidenti
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

2ComentariiAdauga comentariul tau

1
rodica 01-Oct-2009
dar daca societatea cipriota vinde cei 95% din capitalul social dupa o perioada de detinere mai mare de 2 ani, se va retine impozit pe dividendele
ramase de plata ?
2
dragan elena 20-Mai-2009
cat este impozitul pe dividende pe anul 2008, dividende distribuite asociatilor
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."