Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salariat delegat in tara membra U.E. Ce taxe se retin de catre angajatorul roman?
Publicat de catre Fiscalitatea.roNr. vizualizari: 3488 / Rating utilizatori: 4.67 din 3 voturi
Supunem atentiei dvs. cazul unui salariat delegat intr-o alta tara membra UE pentru perioada 01.03.2013-31.08.2014.
Vom vedea astfel ce taxe se retin de catre angajatorul din Romania (platitor de salariu pentru toata perioada), precum si ce taxe se retin de catre statul strain. In plus, vom stabili daca se mai retine impozit pentru primele 183 de zile de catre Romania.
Solutia consultantului:
Conform art. 55 alin. (4) lit. m) din Codul fiscal nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activitati dependente desfasurate intr-un stat strain, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv. Fac exceptie veniturile salariale platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania ori are sediul permanent in Romania, care sunt impozabile in Romania numai in situatia in care Romania are drept de impunere.
Pct. 87 indice 5 alin. (1) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003
privind Codul fiscal, veniturile din salarii obtinute de contribuabilii prevazuti la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) din Codul fiscal pentru activitatea desfasurata intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si care sunt platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau are sediul permanent in Romania, dreptul de impunere revine statului strain daca persoana fizica este prezenta in acel stat pentru o perioada care depaseste perioada prevazuta in conventia de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul in care se desfasoara activitatea.
In aceasta situatie, angajatorul care este rezident in Romania sau are sediul permanent in Romania si care efectueaza plata veniturilor din salarii catre contribuabilii prevazuti la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) din Codul fiscal nu are obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe venitul din salarii, intrucat dreptul de impunere revine statului strain in care persoana fizica isi desfasoara activitatea.
Termenul prevazut de Conventia intre Romania si Republica Federala Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital este de 183 de zile in orice perioada de 12 luni, incepand sau sfarsind in anul fiscal vizat.
In cazul prezentat, pentru activitatea desfasurata in Germania pentru veniturile platite de catre angajatorul din Romania, dreptul de impunere revine Germaniei daca persoana fizica este prezenta in Germania pentru o perioada care depaseste perioada prevazuta in conventia de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu Germania. In aceasta situatie, angajatorul din Romania care efectueaza plata veniturilor din salarii nu are obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe venitul din salarii, intrucat dreptul de impunere revine Germaniei.
In ceea ce priveste contributiile sociale, in cazul salariatilor delegati in alte state membre UE se aplica prevederile Regulamentului (CE) 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si Regulamentului (CE) 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate social.
Conform art. 11 din Regulamentului (CE) 883/2004, lucratorii care se deplaseaza pe teritoriul Uniunii Europene trebuie sa faca obiectul unei singure legislatii in materie de securitate sociala – locul unde se desfasoara activitatea.
In consecinta, pentru veniturile salariale obtinute din desfasurarea de catre salariati a activitatii in Germania trebuie sa va inregistrati si sa platiti contributiile sociale si in acest stat. Prin exceptie, in anumite conditii stabilite de Regulament, salariatii pot ramane supusi legislatiei sociale din Romania pentru o perioada de 24 de luni cu consecinta platii contributiilor sociale in acest stat daca obtineti de la Casa Nationala de Pensii Publice documentul portabil A1.
Totodata, exista posibilitatea ca legislatia aplicabila in statul german sa impuna indeplinirea si a altor formalitati.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...