Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Achizitii justificate cu bonuri fiscale. Deducerea cheltuielilor
Publicat de catre Fiscalitatea.roNr. vizualizari: 5132 / Rating utilizatori: 5 din 2 voturi
Prin urmatoarele randuri vom stabili cum efectuam deductibilitatea cheltuielilor in urmatoarele cazuri:
a) achizitii mai mici de 100 lei, justificate cu bon fiscal si decont de cheltuieli pentru o societate platitoare de TVA;
b) achizitii de combustibil, pe baza de bon fiscal, pentru o societate platitoare de TVA;
c) achizitii de bunuri si combustibil pe baza de bon fiscal, pentru o societate neplatitoare de TVA.
2. Daca pentru bonurile fiscale emise in luna martie, furnizorul emite factura in luna aprilie pe care mentioneaza (conform bon fiscal nr...din data de......), vom vedea in ce luna poate deduce TVA clientul.
De asemenea, vom vedea care este termenul maxim de emitere a unei facturi pe baza bonurilor fiscale.
Solutia consultantului:
1. Ultima modificare in domeniu este adoptata prin HG 84/2013, in vigoare din data de 14.03.2013, iar din punctul de vedere al bonurilor fiscale sunt modificate normele de aplicare pentru art. 146 din Codul fiscal, ce enumera documentele ce au calitate de document justificativ pentru TVA.
Incepand cu 14.03.2013, la achizitiile de bunuri si servicii efectuate in baza unui bon fiscal emis de casa de marcat fiscala, conform OUG 28/1999, se poate deduce TVA daca valoarea bonului, inclusiv a TVA este pana la suma 100 de euro si contine urmatoarele informatii:
- data emiterii;
- identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
- identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
- suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
- daca anterior a fost emisa o alta factura, o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.
Observam ca legiuitorul nu impune stampilarea bonului fiscal emis de casa de marcat, pe care il considera factura simplificata, ce nu este supus stampilarii.
Pana la noi reglementari nu se deduce cheltuiala pe baza bonului fiscal deoarece acesta nu este reglementat de OMFP 3512/2008 privind documentele justificative in activitatea financiar-contabila.
Aceasta cheltuiala nu poate fi dedusa pe baza bonului fiscal, ci se necesita, ca si pana acum, intocmirea decontului de cheltuieli, a NIR-ului,a ordinului de deplasare, a foilor de parcurs, dupa caz.
2. Pentru factura emisa in luna aprilie, in baza bonurilor fiscale emise in luna martie, dreptul dvs. de deducere va fi in luna in care este emisa aceasta factura, adica in aprilie.
Termenul maxim de emitere a facturii, in baza livrarilor efectuate cu bonuri fiscale, este data de 15 a lunii urmatoare, conform art. 155 alin. (15) din Codul fiscal.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...