Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura emisa pe numele asociatului. Tratament fiscal



Vom analiza mai jos in ce masura suma din factura pe numele asociatului unic de la o unitate medicala pentru o operatie in valoare de 10.000 lei este o cheltuiala nedeductibila.

Solutia consultantului:

In primul rand, daca factura nu este emisa pe numele firmei, ci pe numele asociatului, nici nu ar trebui inregistrata in contabilitate.
 
Daca, totusi, asociatul doreste a fi inregistrata in contabilitate acea factura, atunci tratamentul fiscal al acesteia este urmatorul:

- pentru firma, este cheltuiala nedeductibila fiscal, in baza art. 21. alin. (4) litera f) din codul fiscal , care dispune ca nu sint deductibile cheltuielile inregistrate in contabilitate, care nu au la baza un document justificativ, potrivit legii, prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii sau intrarii in gestiune, dupa caz, potrivit normelor.

In normele date in aplicarea acestui articol, la punctul 44 se arata ca "Inregistrarile in evidenta contabila se fac cronologic si sistematic, pe baza inscrisurilor ce dobindesc calitatea de document justificativ care angajeaza raspunderea persoanelor care l-au intocmit, conform reglementarilor contabile in vigoare."

Reglementarile contabile in vigoare, referitoare la calitatea de document justificativ, sunt cele aprobate prin OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, in care, in norme, la litera A), sunt prevazute conditiile generale pe care un document trebuie sa le indeplineasca pentru a fi document justificativ in conditiile codului fiscal.

In cadrul acestor reguli generele, se regaseste si urmatoarea:

"Documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate pot dobindi calitatea de document justificativ numai in conditiile in care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare".

Ca urmare, factura fiind emisa pe numele asociatului, nu indeplineste conditiile pentru a fi considerat document justificativ (nu are numele cumparatorului - societatea - inscris pe ea, ci are un alt nume).
- pe de alta parte, pentru a fi deductibile, cheltuielile trebuie sa fie efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, asa cum este specificat la art. 21 alin. (1) din codul fiscal.

Or, serviciile medicale respective nu conduc la obtinere de venituri impozabile.
- pentru asociat, serviciile din factura respectiva reprezinta dividend, asa cum este stipulat la definitia dividendului, din punct de vedere fiscal, prevazuta la art. 7 alin. (1) punctul 12 din codul fiscal:

"Se considera dividend din punct de vedere fiscal si se supune aceluiasi regim fiscal ca veniturile din dividende:
...
- suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana juridica, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia."

Fiind considerata dividend, suma respectiva se impune, prin calcul, retinere la sursa, plata si declarare de catre societate, cu impozit de 16% din suma respectiva, asa cum este prevazut la art. 67 alin. (1^1.1) din codul fiscal, introdus prin OG 8/2013.
 
Astfel, calculul impozitului se face pentru suma bruta si nu pentru suma din factura, considerindu-se ca suma din factura este suma neta "primita" de asociat.

Impozitul calculat si retinut de societate, se plateste de aceasta in contul unic de buget de stat si se declara prin declaratia 100 pina la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a platit (pina la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost emisa factura).
 
Daca se doreste inregistrarea in contabilitate a facturii, monografia este urmatoarea:

- inregistrarea facturii:
628 / analitic nedeductibil = 401  10.000 lei
- plata acesteia:
401 = 5121 10.000 lei

- la data facturii, se va calcula si inregistra impozitul pe dividende:

Baza impozitului pe dividende: [10.000 lei : (100-16)] / 100 = 11.905 lei (sau 10.000 lei : 84/100 = 11.905 lei)

Impozit pe dividende: 11.905 lei * 16% = 1.905 lei
Inregistrare impozit: 635 / analitic impozit dividende = 446 / analitic impozit dividende 1.905 lei
Impozitul se declara prin declaratia 100 si se plateste in contul unic pina la data de 25 a lunii urmatoare celi in care s-a "platit" dividendul (celei in care s-a emis factura).

Suma din contul 635 / analitic impozit pe dividende este nedeductibila, in baza art. 21 alin. (4) litera a) din codul fiscal.

La finalul anului, se va completa si se va depune declaratia informativa 205 pentru acest impozit, conform art. 93 alin. (2) din codul fiscal.
 
Atragem atentia asupra acestei reglementari juridice, stipulata la art. 272^1 din Legea 31/1990 a societatilor - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare:
 
"Se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 8 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care:
...
2. incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa de situatie financiara sau contrarii celor rezultate din aceasta."

Tags: factura asociatLegea 31/1990OG 8/2013contabilitate


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Factura emisa pe numele asociatului. Tratament fiscal
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."