Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie marfa. Retinere la sursa



Vom analiza astazi cazul unei societati care achizitioneaza marfa in sistem en-gros pe baza borderourilor de achizitie insotite de certificat de producator. Vom vedea in ce masura se poate face retinere la sursa sau daca se poate aplica o alta forma de impozitare.

Solutia consultantului:

Conform OUG 8/2012 care modifica Codul fiscal, la art 71 se definesc veniturile din activitatile agricole: "(1) Veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute, individual sau intr-o forma de asociere, din:

a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea;
c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

(…)
(4) Veniturile obtinute din valorificarea produselor prevazute la alin. (1) in alta modalitate decat in stare naturala reprezinta venituri din activitati independente si se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.

(5) Veniturile definite la alin. (1) pentru care nu au fost stabilite norme de venit sunt venituri impozabile si se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II - venituri din activitati independenteť, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina si sistem real."

Totodata, art 72 din Codul fiscal precizeaza ca sunt veniturile neimpozabile veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea in stare naturala a produselor culese sau capturate din flora si fauna salbatica.

La art. 82 din Codul fiscal se precizeaza ca:

"(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole impuse in sistem real, prevazute la art. 71 alin. (5), precum si din silvicultura si piscicultura, cu exceptia veniturilor din arendare, sunt obligati sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit, exceptandu-se cazul veniturilor pentru care platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa. "

Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.

In cazul in care desfasurati o activitate agricola asa cum este prevazut la art. 71 alin. (1) pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit aveti obligatia de a depune anual o declaratie la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs. In cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, obligatia depunerii declaratiei la organul fiscal competent revine asociatului care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice in cadrul aceluiasi termen. Anexa declaratiei depusa de asociatul desemnat va cuprinde si cota de distribuire ce revine fiecarui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii. (3) Declaratia prevazuta la alin. (2) nu se depune pentru veniturile prevazute la art. 72.

In continuare, organul fiscal competent stabileste impozitul anual datorat si emite decizia de impunere, la termenul si in forma stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala."

Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectueaza catre bugetul de stat in doua rate egale, 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv; respective 50% din impozit pana la data de 15 decembrie inclusiv.

Asadar, in situatia in care nu inregistrati venituri neimpozabile, asa cum sunt definite mai sus, la art. 72 din Codul fiscal (caz in care nu veti fi impozitat), dar inregistrati venituri pentru care au fost stabilite norme de venit (asa cum se prezinta la art. 73, alin (3) din Codul fiscal ) va trebui sa depuneti o declaratie la Fisc pana pe data de 25 mai privind venitul inregistrat, urmand ca ulterior, sa vi se emita o decizie de impunere in baza careia sa achitati impozitul aferent.

In cazul in care nu inregistrati venituri pentru care au fost stabilite norme de venit, asa cum am mentionat anterior, veti fi supus regulilor de impunere proprii, respectiv de a retine si plati 16% din veniturile inregistrate din activitati independente.

Tags: Taxe si Impoziteretinere la sursaachizitie marfasistem en grosactivitati independenteOUG 8/2012


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Achizitie marfa. Retinere la sursa
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."