Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recuperarea pierderii fiscale la microintreprinderi



Va prezentam mai jos cele mai importante aspecte referitoare la recuperarea pierderii fiscale in cazul microintreprinderilor.

Astfel, potrivit prevederilor art. 26 din Codul Fiscal, pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.

Prin exceptie de la cele mentionate mai sus, pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.

Contribuabilii care au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor si care anterior au realizat pierdere fiscala intra sub incidenta prevederilor mentionate mai sus de la data la care au revenit la sistemul de impunere pe profit. Aceasta pierdere se recupereaza pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, dupa caz.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


In scopul recuperarii pierderii fiscale, contribuabilii care, incepand cu 1 februarie 2013, aplica sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor respecta si urmatoarele reguli de recuperare a pierderii fiscale:

- pierderea fiscala inregistrata in anii anteriori anului 2013 se recupereaza potrivit prevederilor art. 26 din Codul Fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plata a impozitului pe profit, anul 2013 fiind considerat un singur an fiscal in sensul celor 5 sau 7 ani consecutivi;

- pierderea fiscala din perioada 1 ianuarie - 31 ianuarie 2013 inclusiv, inregistrata de catre un contribuabilul care, in aceasta perioada, a fost platitor de impozit pe profit, se recupereaza, potrivit prevederilor art. 26 din Codul Fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plata a impozitului pe profit, iar anul 2014 este primul an de recuperare a pierderii, in sensul celor 7 ani consecutivi;

- in cazul in care contribuabilul revine in cursul anului 2013, la sistemul de plata a impozitului pe profit potrivit art. 112^6 din Codul Fiscal, pierderea fiscala inregistrata in perioada 1 ianuarie - 31 ianuarie 2013 inclusiv este luata in calcul la stabilirea profitului impozabil/pierderii fiscale din perioada 1 februarie - 31 decembrie 2013, inaintea recuperarii pierderilor fiscale din anii precedenti anului 2013, si se recupereaza potrivit art. 26 din Codul Fiscal, incepand cu anul 2014, in limita celor 7 ani consecutivi. Perioada 1 februarie - 31 decembrie 2013 inclusiv nu este considerata an fiscal in sensul celor 7 ani consecutivi.

Important!

La determinarea profitului impozabil/pierderii fiscale pentru perioada fiscala cuprinsa intre 1 si 31 ianuarie 2013, contribuabilii vor recupera pierderea fiscala inregistrata in anii anteriori anului 2013, potrivit prevederilor art. 26 din Codul Fiscal. Anul 2013 este considerat un singur an fiscal in sensul celor 5 sau 7 ani consecutivi, pentru contribuabilii care, in perioada 1 februarie - 31 decembrie 2013, nu mai revin la sistemul de plata a impozitului pe profit.

*

Baza legala: art. 26 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; Hotararea Guvernului nr. 84/2013 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 136/2013.


Sursa: DGFP Valcea

Tags: Formulare Impoziterecuperarea pierderii fiscalemicrointreprindericodul fiscal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Recuperarea pierderii fiscale la microintreprinderi
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."