Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul fiscal. Modificari prin OUG nr. 91/2008



Codul fiscal  a fost din nou modificat!


Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2008 aduce noutati importante in privinta impozitului pe profit, a impozitului pe venit, a impozitului pe dividende si a impozitului aplicabil autoturismelor de teren din productia interna. Modificarile se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2009.

1. In domeniul impozitului pe profit

In prezent, pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi.

Incepand cu anul 2009, pierderea fiscala anuala realizata incepand cu acest an, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi.

Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.

Contribuabilii care au fost platitori de impozit pe venit si care anterior au realizat pierdere fiscala vor recupera pierderea fiscala de la data la care au devenit din nou platitori de impozit pe profit. Aceasta pierdere se recupereaza pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, dupa caz.

Atentie!

Numai pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009 se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Daca ati obtinut pierdere fiscala inainte de 2009, aceasta se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Asadar, pentru recuperarea pierderii fiscale trebuie sa aveti in vedere anul producerii acesteia.

Avand in vedere ca exista domenii de activitate in care infiintarea si dezvoltarea unei afaceri necesita o perioada mai lunga de timp pana la obtinerea veniturilor din exploatare, aceasta masura este salutara.

2. In domeniul impozitului pe venit

Nu sunt venituri impozabile veniturile realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor de stat si/sau a obligatiunilor emise de catre unitatile administrativ-teritoriale. Nu stim daca va creste datoria publica interna, dar cu siguranta populatia va fi incurajata sa investeasca in aceste titluri.

3. In domeniul impozitului pe dividende

Impozitul pentru dividendele platite de o intreprindere, care este persoana juridica romana, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, va fi de 10%.

Astfel, de la 1 ianuarie 2009, cota de impunere a dividendelor pentru persoanele juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene se reduce de la 16% la 10%, asigurandu-se astfel egalizarea tratamentului fiscal intre persoanele juridice romane si cele din Uniunea Europeana.

Noile dispozitii ale Codului fiscal privitoare la cota de 10% pentru impunerea dividendelor vor fi aplicabile si beneficiarilor persoane juridice rezidente in unul din statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei. De asemenea, aceeasi cota se aplica si dividendelor obtinute de un sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene ori al Asociatiei Europene a Liberului Schimb.

Ramane in vigoare scutirea de impozitul pe dividende daca beneficiarul dividendelor detine minimum 15% din titlurile de participare, respectiv 10%, incepand cu anul 2009.

4. In domeniul impozitului aplicabil autoturismelor de teren din productia interna

De la 1 ianuarie 2009 se elimina caracterul discriminatoriu de impozitare pentru autoturismele de teren din productia interna. Impozitarea se va face in functie de capacitatea cilindrica a autoturismelor, indiferent de originea producatorului.

Concluzie

Modificarile Codului fiscal se refera la:

  • perioada de timp pentru acoperirea pierderii fiscale: s-a majorat de la 5 ani la 7 ani;
  • veniturile realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor de stat si/sau a obligatiunilor emise de catre unitatile administrativ-teritoriale: sunt venituri neimpozabile;
  • impozitul pentru dividendele platite de o persoana juridica romana, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene: s-a micsorat de la 16% la 10%;
  • impozitarea autoturismelor de teren: s-a eliminat tratamentul discriminatoriu in functie de originea producatorului.

Acte normative aplicabile:
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

  Cum sa devii expert in Codul fiscal, sa fii apreciat de catre seful tau si sa ai un salariu consistent. ...click aici pentru detalii!


Tags: contabilitatelegea contabilitatiiimpozit pe profitMonitorul OficialTVAlegislatie contabilacodul fiscaltaxare inversaconsultant fiscaltaxe si impozite


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Codul fiscal. Modificari prin OUG nr. 91/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."