Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nerezidenti. Inchiriere spatiu pentru punctul de lucru
Publicat de catre Fiscalitatea.roNr. vizualizari: 3502 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Prin cele ce urmeaza, vom stabili care sunt obligatiile fiscale si declarative ale unei societati comerciale care incheie un contract de inchiriere spatiu in Romania (pentru sediul punctului de lucru) cu o persoana fizica rezidenta in Elvetia.
Proprietarul are responsabilitatea platii impozitelor si sarcinilor de natura fiscala pentru bunul inchiriat, fiind reprezentat de mandatar. Contractul de inchiriere a fost inregistrat la ANAF.
Solutia consultantului:
Inregistrarea persoanelor fizice nerezidente are ca temei alin. (1) al art. 72 din Codul de procedura fiscala si nu este inlaturata de prezentarea unui certificat de rezidenta fiscala.
Obligatia de inregistrare nu intervine doar in cazul in care o operatiune genereaza obligatii fiscale ci se mentine si in situatia in care veniturile sunt scutite de impozit, in conditiile in care obligatia de inregistrare priveste orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal.
Art. 17 din Codul de procedura fiscala mentioneaza printre subiectele raportului juridic fiscal nu numai statul si contribuabilul dar si alte persoane care dobandesc drepturi si obligatii in cadrul acestui raport.
In urma aplicarii unor prevederi din Codul fiscal sau din conventia de evitare a dublei impuneri care determina neimpozitarea venitului in Romania sau scutirea de impozit se mentine obligatia de inregistrare fiscala.
Consideram ca nerezidentul care inchiriaza imobilul in Romania are obligatia de inregistrare fiscala indiferent de regimul de impozitare aplicat veniturilor din inchiriere pe care le realizeaza din Romania.
Art. 115 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal precizeaza in mod expres ca aceste venituri fac obiectul impunerii in Romania potrivit Titlului III din Codul fiscal, astfel ca nerezidentul trebuie sa efectueze plata impozitului. In aceste conditii societatea care utilizeaza imobilul in temeiul contractului de inchiriere nu are obligatii declarative sau de plata care decurg din acest contract.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...