Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Control fiscal. Factura emisa gresit



Supunem atentiei dvs. cazul unei societati comerciale care descopera ca in urma cu 1 an de zile un salariat a emis gresit o factura catre un client. Aceasta factura a fost datata in mod gresit (data de 15 in loc de data de 25, luna de referinta fiind aceeasi, luna respectiva fiind, de altfel, specificata in mod corect in factura).

La controlul fiscal, aceasta imprejurare a fost interpretata ca o posibila suspiciune in sensul nerespectarii cronologiei firesti a unui ciclu economic: achizitie marfuri de la furnizor - vanzare marfuri catre client.

Organul de control nu a permis corectarea pe loc a facturii respective.

Vom stabili, mai jos, cum poate corecta societatea comerciala data eronata din factura respectiva desi organul de control nu a permis acest lucru pe timpul desfasurarii controlului.

Vom afla care este modalitatea concreta de corectare si temeiul legal potrivit reglementarilor contabile si fiscale, avand in vedere ca respectiva eroare materiala nu influenteaza in nici un fel rezultatul financiar iar baza de impozitare si TVA aferenta inclusiv regimul fiscal raman nemodificate.

Raspunsul consultantului

Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza in conformitate cu prevederile art. 159 din Codul fiscal, astfel:

a) in cazul in care documentul nu a fost transmis catre beneficiar, acesta se anuleaza si se emite un nou document;

b) in cazul in care documentul a fost transmis beneficiarului, fie se emite un nou document care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din documentul initial, numarul si data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite un nou document continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data documentului corectat.

Pct. 81 indice 2 alin. (3) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , organele de inspectie fiscala vor permite deducerea taxei pe valoarea adaugata in cazul in care documentele controlate aferente achizitiilor nu contin toate informatiile prevazute la art. 155  alin. (19) din Codul fiscal sau/si acestea sunt incorecte, daca pe perioada desfasurarii inspectiei fiscale la beneficiar documentele respective vor fi corectate de furnizor/prestator in conformitate cu art. 159 din Codul fiscal .

Furnizorul/Prestatorul are dreptul sa aplice prevederile art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal pentru a corecta anumite informatii din factura care sunt obligatorii potrivit art. 155  alin. (19) din Codul fiscal , care au fost omise sau inscrise eronat, dar care nu sunt de natura sa modifice baza de impozitare si/sau taxa aferenta operatiunilor ori nu modifica regimul fiscal al operatiunii facturate initial, chiar daca a fost supus unei inspectii fiscale. Aceasta factura va fi atasata facturii initiale, fara sa genereze inregistrari in decontul de taxa al perioadei fiscale in care se opereaza corectia, nici la furnizor/prestator, nici la beneficiar.

In conformitate cu prevederile art. 155 alin. (19) lit. b) factura cuprinde in mod obligatoriu data emiterii facturii.

Asadar, societatea are dreptul sa aplice prevederile art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal pentru a corecta anumite informatii din factura care sunt obligatorii potrivit art. 155  alin. (19) din Codul fiscal , care au fost omise sau inscrise eronat, dar care nu sunt de natura sa modifice baza de impozitare si/sau taxa aferenta operatiunilor ori nu modifica regimul fiscal al operatiunii facturate initial, chiar daca a fost supusa unei inspectii fiscale.

Textul de lege face referire la “anumite informatii din factura care sunt obligatorii potrivit art. 155  alin. (19) din Codul fiscal , care au fost omise sau inscrise eronat”. Data emiterii facturii este unul dintre elementele obligatorii ale facturii insa consideram ca aceasta informatie nu poate fi corectata conform art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal .

Totodata, chiar daca societatea corecteaza data inscrisa eronat in factura, organele fiscale pot reconsidera tranzactia/reincadra operatiunea.

Tags: corectare facturafactura emisa gresitcontrol fiscal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Control fiscal. Factura emisa gresit
Rating:
Nota: 4.25 din 8 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."