Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli cu diurna si cazarea in strainatate



Analizam mai jos cazul unei societati care are lucratori detasati intr-o tara membra UE pentru a vedea cat va fi diurna si in ce conditii sumele acordate salariatilor detasati sunt cheltuieli deductibile tinand cont ca serviciile de cazare nu sunt facute de unitati specializate.

Solutia consultantului:

Potrivit HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in cazul institutiilor publice, pentru Franta nivelul diurnei este de 35 euro pe zi.      

Pentru societatile comerciale, nivelul diurnei, din punct de vedere al deductibilitatii cheltuielilor, se situeaza la nivelul de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutii publice (art 21 alin 3 lit b din Codul fiscal ).

Potrivit art 21 alin (1) si alin (2) lit e din Legea 571/2003 privind Codul fiscal :
" (1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
(2) Sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si:
e) cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme".

Conform pct 27 din Normele metodologice de aplicare a art 21 alin (2) lit e din Codul fiscal :
"Calitatea de administrator rezulta din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administrare/mandat. In sensul art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal , persoanele fizice asimilate salariatilor cuprind si:

a) directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii;
b) persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care contribuabilul suporta drepturile legale cuvenite acestora".

Potrivit art 21 alin (4) lit f din Codul fiscal , urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:

"cheltuielile inregistrate in contabilitate, care nu au la baza un document justificativ, potrivit legii, prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii sau intrarii in gestiune, dupa caz, potrivit normelor".

Asadar, in cazul in care cazarea salariatilor nu se face in cadrul unei unitati specializate care sa elibereze factura in calitate de document justificativ,  cheltuielile cu cazarea nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil.

Ca solutie, recomand stabilirea in mod obiectiv a unei indemnizatii de cazare prin regulamentul intern al societatii, indemnizatie care sa fie cuprinsa in Decontul de cheltuieli pentru deplasari externe (prevazut de OMEF 3512/2008 ), in calitate de document justificativ. In acest caz, indemnizatia de cazare este integral deductibila la calculul profitului impozabil.

Tags: cheltuieli cu diurnacazare strainatateOMEF 3512/2008HG 518/1995


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cheltuieli cu diurna si cazarea in strainatate
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."