Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inventariere stocuri



Va prezentam mai jos care sunt inregistrarile necesare pentru evidentierea TVA la minusurile si plusurile de inventar, constatate cu ocazia inventarierii anuale a stocurilor.

Tratamentul fiscal al TVA la minusurile si plusurile de inventar tin cont de vinovatia persoanelor responsabile cu aceste produse.

Astfel:

-    minusurile imputabile se vor factura cu TVA la costul de inlocuire, conform art. 40 din OMFP 2861/2009 privind inventarierea patrimoniului;
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

-    in cazul minusurilor neimputabile, ca si principiu general, nu se colecteaza TVA daca bunurile sunt asigurate si sunt despagubite de catre societatea de asigurari, in acest caz nu se colecteaza TVA pentru valoarea acoperita de asigurari, conform normelor de la art. 128 alin (8) din Codul fiscal , prevedere in vigoare pana la 31.12.2012; daca societatea de asigurari despagubeste partial bunurile lipsa, se va colecta TVA numai pentru partea neacoperita de asigurari, iar inregistrare contabila va fi :

635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe" = 4427 "TVA colectat"
Cheltuiala este nedeductibila deoarece nu este realizata in scopul realizarii de venituri impozabile.

-    in cazul minusurilor neasigurate se va colecta TVA la valoarea bunurilor lipsa in gestiune; colectarea TVA se inregistreaza in evidenta contabila prin articolul :

 635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe" = 4427 "TVA colectat"

Pentru situatiile in care se colecteaza TVA se va emite o autofactura ca document justificativ la suma de TVA colectata.

Incepand cu 01.01.2013 se abroga prevederile de la art. 128 alin (8) cu privire la TVA aferent bunurilor lipsa in gestiune, acestea sunt preluate de catre normele de aplicare prevazute de art. 148 si 149 din Codul fiscal , aplicabile daca listele de inventariere sunt semnate si datate in 2013.

In esenta, sunt principii similare cu cele din 2012, nu se colecteaza TVA pentru bunurile lipsa degradate si neimputabile, ci se ajusteaza TVA dedus la achizitie si nu se emite autofactura. Practic, se inregistreaza articolul contabil:

635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe" = 4426 "TVA deductibil" cu partea de TVA aferenta achizitiei acestor bunuri lipsa.

Procedura de ajustare va tine cont de natura bunurilor, respectiv bunuri de capital, alte bunuri decat cele de capital, stocuri. Se necesita o analiza din partea dvs. a TVA dedusa la achizitie si a procedurii ajustarii in functie de aceste tipuri de bunuri.

Pentru bunurile constatate plus la inventar nu se colecteaza TVA deoarece nu este o operatie economica cu plata, conform art. 126 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal .

Consideram ca bunurile constatate plus la inventar sunt de clasa stocurilor si articolul contabil va fi :
Clasa 3 "Stocuri" = 758 "Alte venituri din exploatare"

Tags: inventariere stocurievidentierea TVAminusuri inventarstocuriinregistrari contabile


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Inventariere stocuri
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."