Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raport de evaluare actuariala a Consiliului CAA din luna noiembrie



Sinteza raportului de evaluare actuariala din noiembrie 2012, care a fost efectuat la comanda Casei de Asigurari a Avocatilor.

Raportul a fost realizat ca o lucrare necesara Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania la emiterea unei hotarari referitoare la specializarea fondurilor, hotarare care sa intre in vigoare la 01 ianuarie 2013, conform hotararii Congresului Avocatilor din iunie 2012.

I. Prin natura sa, raportul de evaluare actuariala, intocmit in conformitate cu prevederile Directivei nr.2003/41/CE si Directivei nr.2009/138/CE, evalueaza:

- obligatiile de plata ale Casei,
- contributiile viitoare ale membrilor actuali ai Casei .

Din compararea fondurilor Casei, in care se includ fondurile actuale ale sistemului si contributiile viitoare ale membrilor actuali – cu obligatiile sistemului, rezulta rata de finantare a sistemului. Raportul actuarial din noiembrie 2012 constata ca valoarea actuala a fondului ( octombrie 2012 ) este de 336 milioane lei, contributiile viitoare  ale membrilor actuali sunt de 2.777 milioane lei ( totalul fondurilor actuale si viitoare fiind de 3.113 milioane lei ) iar obligatiile totale de plata sunt de 4.298 milioane lei.

Expertul constata o obligatie nefinantata de 1.184 milioane lei, retinand rata actuala de finantare ca fiind de 72,43%.

In anul 2011 ( raportul actuarial anterior ) rata de finantare era de 73,32%, in anul 2012 rata de finantare scazand cu 1,21%.

Expertul analizeaza scaderea ratei de finantare si concluzioneaza in sensul ca aceasta scadere se datoreaza in principal scaderii veniturilor avocatilor si a contributiilor acestora la sistemul de pensii ( cota de 10% ).

Expertul actuarial analizeaza impactul maririi varstei de pensionare, in cazul femeilor , de la 60 de ani la 63 de ani , ca in sistemul public si constata ca , in conditiile in care s-ar modifica legislatia prin majorarea varstei , rata de finantare ar creste de la 72,43% la 78,51% ( cu 8,39% ).

Expertul prezinta evolutia ratei de finantare a sistemului incepand cu anul 2009 .

In anul 2009, rata de finantare era de 59,56%, ajungand la 72,35% in anul 2010, 73,32 % in anul 2011si 72,43% in anul 2012.

Se constata o crestere spectaculoasa a ratei de finantare in anul 2010 datorita unor masuri luate de Consiliul UNBR , in principal in legatura cu modalitatea de acordare a indemnizatiilor pentru cresterea copilului dar si a altor masuri care au determinat evolutia crescatoare a ratei de finantare.

Este evident faptul ca, in perioada 2010 – 2012, rata de finantare a suferit fluctuatii mici, prin crestere cu un procent in anul 2011 si revenire la rata anterioara in anul 2012, fiind influentata in principal de veniturile avocatilor si raportat la acestea, cotele de contributie la sistem.

Ajustarea varstei de pensionare, ca si in sistemul public, ar contribui in mod evident la cresterea ratei de finantare.


Sursa Baroul Bucuresti

Tags: obligatiile de plata ale casei de asigurari a avocatilorevaluarea actuariala


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Raport de evaluare actuariala a Consiliului CAA din luna noiembrie
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."