Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitatea cheltuielilor



O firma are diferente de curs in valoare de 5.500 lei in luna iulie 2012. Urmeaza sa stabilim cat din suma este deductibila fiscal si in ce conditii.
 
Potrivit Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, cursul de schimb utilizat pentru evaluarea lunara a creantelor si datoriilor in valuta, efectuata incepand cu 1 ianuarie 2010, este cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara a lunii in cauza.
 
Conform acelorasi reglementari legale in vigoare diferentele de curs valutar care apar cu ocazia incasarii creantelor si decontarii datoriilor exprimate in lei, in functie de cursul unei valute, diferit de cel la care au fost inregistrate trebuie recunoscute in evidenta contabila in luna in care apar. Diferentele de curs se inregistreaza la venituri sau cheltuieli financiare.
 
Evaluarea lunara a creantelor si datoriilor in valuta la cursul Bancii Nationale a Romaniei, se face utilizandu-se cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza.
 
La acelasi curs se evalueaza si disponibilitatile in valuta, titlurile de stat in valuta, acreditivele si depozitele in valuta etc.
 
De ex. creanta nedecontata la finele lunii iunie 2012, este evaluata in contabilitate la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei in data de 30 iunie 2012.
 
Aceste prevederi se aplica si pentru creantele si datoriile exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. si in acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.
 
Pentru calculul impozitului pe profit, veniturile sau cheltuielile din alte venituri financiare se iau in calcul trimestrial.
 
Pentru contabilizarea tranzactiilor efectuate in ultima zi a lunii, se utilizeaza cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara anterioara operatiunii, curs disponibil la momentul efectuarii operatiunii (incasare, plata, emitere de documente).
 
De ex. pentru operatiunile derulate in data de 30 iunie 2012 se ia cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei in data de 29 iunie 2012.
 
Din punct de vedere fiscal, cheltuielile din diferente de curs valutar sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, iar veniturile din diferente de curs valutar sunt impozabile.
 
Cheltuielile din diferentele de curs valutar aferente unui imprumut financiar obtinut de la terti se limiteaza in acelasi mod ca si cheltuielile cu dobanzile, in functie de gradul de indatorare (conform prevederilor art. 23 din Codul fiscal ).
 
Avand in vedere faptul ca din continutul intrebarii pusa de d-voastra nu rezulta din ce surse s-au inregistrat diferentele de curs (creante, datorii, leasinguri, evaluare disponibil, acreditive, imprumuturi etc.) nu poate fi stabilit caracterul deductibil fiscal al diferentelor de curs valutar inregistrate la finele lunii iulie 2012.
 
Pentru obtinerea unui raspuns aplicabil situatiei societatii d-voastra va rugam sa reveniti cu informatii suplimentare.
 

Tags: deductibilitatea cheltuielilordiferente curs valutarimprumut financiarOMFP 3055/2009


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Deductibilitatea cheltuielilor
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."