Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de vanzare-cumparare a terenurilor forestiere



Societatea X a achizitionat de la o persoana fizica 100 ha de padure, denumita in contractul de vanzare cumparare teren cu vegetatie forestiera, pentru suma de 500.000 lei. Societatea X vinde ulterior cele 100 ha societatii Y.  Vom vedea in ce masura este corect ca la vanzarea ulterioara societatea X sa factureze separat teren si separat padurea si care este regimul TVA in cazul vanzarii in varianta prezentata atat la vanzarea terenului, cat si a padurii. In plus, vom stabili daca la vanzarea padurii este nevoita societatea X sa constiuie si sa contribuie la fondul de mediu.

In cazul vanzarii unui teren forestier sau cu vegetatie forestiera trebuie respectate mai multe conditii.

1. Transferul proprietatii de la societatea X la Y se face doar dupa ce se verifica la ocolul silvic de care apartine terenul daca in plan cadastral acesta se incadreaza in prevederile Legii nr. 46/2008 prin care statul are drept de preemptiune asupra terenurilor forestiere sau cu vegetatie forestiera. In cazul interesului statului, acesta evalueaza terenul si masa lemnoasa si depune o oferta de achizitionare. Proprietarul, in speta societatea X nu poate vinde catre o alta persoana la un pret mai mic decat cel oferit de stat, altfel tranzactia incheiata poate fi anulata.

2. In cazul in care societatea X a devenit proprietara de teren cu vegetatie forestiera, calitatea acestuia nu se poate schimba fara acordul autoritatii silvice de care apartine in teren forestier, altfel nu poate valorifica materia lemnoasa, padurea. Pentru a vinde mai departe terenul este necesara o evaluare a pretului terenului precum si a masei lemnoase existente pe acesta, facturarea facandu-se in functie de titulatura de incadrare a terenulu la cadastru: teren cu vegetatie forestiera sau teren forestier. Facturarea separata se poate face doar pentru vanzarea masei lemnoase pe picior, cu regim de exploatare pana la sfarsitul anului respectiv.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


3. Terenul cu vegetatie forestiera are urmatoarea definire: vegetatie forestiera din afara - vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara fondului forestier national, fondul forestier national care nu imdeplineste unul sau mai multe criterii de definire a padurii, fiind alcatuita din urmatoarele categorii:
a) plantatiile cu specii forestiere  de pe terenuri agricole;
b) vegetatia forestiera de pe pasuni cu consistenta mai mica de 0,4;
c) fanetele impadurite;
d) plantatiile cu specii forestiere si arborii din zonele de protectie a lucrarilor hidrotehnice si de imbunatatiri funciare;
e) arborii situati de-a lungul cursurilor de apa si canalelor;
f) zonele verzi din intravilan, altele decat celedefinite ca paduri;
g) parcurile dendrologice si arboretumurile, altele decat cele cuprinse in paduri;
h)  aliniamentele de arbori situate de-a lungul cailor de transport si comunicatie.

4. Baza legala pentru facturarea masei lemnoase pe picior, conform art. 24 din Codul silvic:
(1) In cazul vegetatiei forestiere din afara fondului forestier si a altor terenuri, proprietarul poate opta pentru includerea lor in fondul forestier, situatie in care se intocmeste amenajament silvic in conditiile Codului silvic.

(2) Schimbarea destinatiei terenurilor prevazute la alin (1) se aproba prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.
Conform art. 45:
(1) Administratorul padurilor proprietate publica a statului ia masuri de lichidare a enclavelor si de corectare a perimetrului padurilor prin schimburi si/sau cumparari de terenuri in numele statului, pe baza de acte autentice.

(2) Terenurile care fac obiectul schimbului dobandesc situatia juridica si destinatia terenurilor pe care le schimba.

(3) Metodologia de achizitionare prin cumparare, schimb sau donatie de catre stat, prin Regia Nationala a Padurilor - Romsilva si ceilalti administratori ai terenurilor ce pot fi incluse in fondul forestier proprietate publica a statului, se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.

5. Pentru regimul de TVA, datorita faptului ca incadrarea terenului este de teren cu drept de scutire optional conform art. 141 (3) Cod fiscal si nu se incadreaza in categoria unui teren construibil, depinde de provenienta acestuia, daca este cumparat de societatea X fara TVA sau cu TVA.

6. In cazul fondului de mediu, Ministerul Mediului a aprobat prin O.M.F.P. nr. 1.032/2011 metodologia de calcul a contributiilor si taxelor pe care contribuabilii trebuie sa le declare si sa le plateasca. Administratorii, respectiv proprietarii de paduri care realizeaza venituri din vanzarea masei lemnoase si/sau a materialelor lemnoase, cu exceptia lemnelor de foc, arborilor si arbustilor ornamentali, pomilor de Craciun, rachitei si puietilor, au obligatia de a calcula si de a plati la Fondul pentru mediu o contributie de 2% din valoarea de vanzare a acestora.

Baza de calcul la care se aplica contributia de 2% la Fondul pentru mediu reprezinta valoarea de vanzare a masei lemnoase si/sau a materialelor lemnoase obtinute, cu exceptia lemnelor de foc, arborilor si arbustilor ornamentali, pomilor de Craciun, rachitei si puietilor, exclusiv taxa pe valoarea adaugata. Contributia se declara si se plateste lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care administratorul, respectiv proprietarul padurii a vandut masa lemnoasa si/sau materialele lemnoase obtinute.

Tags: inregistrare contabilitateO.M.F.P. nr. 1.032/2011fondul de mediuvanzare-cumparareteren forestier


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Procedura de vanzare-cumparare a terenurilor forestiere
Rating:
Nota: 3.96 din 24 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."