Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarile contabile in urma achizitionarii de marfa de la persoane fizice



Stabilim mai jos modul in care se vor inregistra in contabilitate achizitiile de marfuri de la persoanele fizice in cazul unei societati cu sediul in Romania care doreste sa comercializeze bunuri cumparate de la targurile de antichitati din Germania si Romania. Vom stabili si daca persoanelor fizice trebuie sa li se retina la sursa impozit pe venit, cu mentiunea ca persoanele fizice respective fac o vanzare ocazionala si nu desfasoara o activitate economica.

Solutia consultantului:

Consideram si pentru aceasta situatie aplicabila prevederea din OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile, ce stabileste ca documentele de achizitie de la persoane fizice sunt:
-    Borderoul de achizitii;
-    documentele de receptie, Nota de receptie si constatare de diferente.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Astfel, in baza acestor documente, se efectueaza intrarea in patrimoniu a bunurilor achizitionate, presupunand ca acestea sunt marfuri.

Inregistrarea in contabilitate:
371 "Marfuri" = 401 "Furnizori".


Deoarece nu detineti o factura emisa de un vanzator din Germania ce aplica regimul bunurilor second-hand, nu se poate beneficia de scutirea la taxarea inversa, conform art. 126 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal. Astfel, consideram ca trebuie sa aplicati regimul normal al TVA privind achizitiile intracomunitare pentru bunurile achizitionate din Germania.

Asta inseamna ca aveti urmatoarele obligatii:
- societatea se inregistreaza in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare de bunuri, conform art. 158^2 din Codul fiscal. In lipsa inregistrarii in ROI, se considera ca societatea nu are un cod valabil de TVA in legatura cu aceasta achizitie intracomunitara, conform art. 158 alin. (14) din Codul fiscal.
- efectueaza receptia bunurilor, utilizand cursul de schimb valabil la data intrarii in gestiune a bunurilor, conform art. 184 alin. (4) din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea;
- efectueaza plata TVA prin masura taxarii inverse, conform art. 152 alin. (6) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, inregistrand TVA in decontul de TVA, atat ca suma deductibila, cat si ca suma colectata. Articol contabil : 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata". Cursul la care se evidentiaza TVA este cel valabil la data facturii, comunicat de BNR in ziua anterioara datei emiterii facturii. Observam ca acest curs valutar poate fi diferit de cursul de la data receptiei bunurilor.
- societatea declara aceasta achizitie intracomunitara in declaratia recapitulativa privind achizitiile si livrarile intracomunitare 390, pana pe data de 25 a lunii urmatoare, conform art. 156^4 din Codul fiscal.

Din punctul de vedere al completarii declaratiei 390, prin OMFP 76/2010 cu modificari ulterioare, privind adoptatea instructiunilor de completare a declaratiei, s-a prevazut posibilitatea ca in cazul in care un furnizor din comunitate nu comunica un cod valabil de TVA, declararea achizitiei intracomunitare, este in continuare obligatorie, insa la codul valabil al operatorului intracomunitar se va lasa spatiu.

Practic, din punct de vedere tehnic, in declaratie se va completa, tipul achizitiei, tara de origine a furnizorului, denumirea furnizorului, valoarea achizitiei si nu se va completa nimic la cod operatorului intracomunitar.

Din pacate, normele de aplicare pentru art. 146 din Codul fiscal stabilesc ca deducerea TVA din contul 4426 "TVA deductibila" se poate realiza numai in baza unei facturi (invoice). Astfel, TVA deductibil din contul 4426 "TVA deductibila" nu poate fi dedus si se va inregistra pe seama costului cu achizitia marfii.
Inregistrare contabila:
371 "Marfuri" = 4426 "TVA deductibila", suma ce trebuie sa se regaseasca in valoarea bunurilor la intocmirea NIR - ului.

Observam ca in urma acestor inregistrari, rezulta TVA de plata inregistrat in contul 4427 "TVA colectata".

Pentru a evita astfel de situatii, este indicat sa efectuati achizitiile de la o persoana din Germania ce aplica regimul bunurilor second-hand, se mentioneaza pe factura ca aceasta este supusa regimului bunurilor second-hand, iar dvs detineti un document ce va scuteste de plata TVA prin taxare inversa, conform art. 126 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal.

Nu se datoreaza impozit pe venitul persoanei fizice pentru livrarea de bunuri de aceasta natura.

Tags: achizitionari de marfaachizitii de la persoane fiziceinregistrari contabilesursa impozit pe venit


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Inregistrarile contabile in urma achizitionarii de marfa de la persoane fizice
Rating:
Nota: 5 din 3 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."