Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit pe cladiri. La ce data se face reevaluarea pentru a evita plata cotei majorate?



Analizam mai jos cazul societatii X care a procedat la schimbarea exercitiului financiar, acesta fiind 01.07-30.06. Ultima reevaluarea a imobilizarilor corporale a fost la data de 31.12.2009. Vom stabili care este data la care trebuie efectuata reevaluarea imobilizarilor (30.06.2013 sau 31.12.2012) pentru a respecta atat reglementarile contabile (care prevad ca reevaluarea se face la sfarsitul exercitiului financiar), cat si reglementarile fiscale, precum si pentru a evita plata cotei majorate de impozit cf. art. 253, al.(6), lit. a) din Codul fiscal.

Raspuns:

In ceea ce priveste impozitul pe cladiri, potrivit art. 253 din Codul fiscal , in cazul persoanelor juridice, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii.

In cazul unei cladiri care a fost reevaluata, conform reglementarilor contabile, valoarea impozabila a cladiri este valoarea contabila rezultata in urma reevaluarii, inregistrata ca atare in contabilitatea proprietarului - persoana juridica.

In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre:

   a) 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta;
   b) 30% si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.

Conform art. 8 din Legea contabilitatii 82/1991 evaluarea elementelor detinute cu ocazia inventarierii si prezentarea acestora in situatiile financiare anuale se fac potrivit reglementarilor contabile aplicabile. Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa, in conformitate cu prevederile reglementarilor contabile aplicabile.

Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobata prin OMFP 3055/2009 stabilesc, la pct. 121, ca entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.  Amortizarea calculata pentru imobilizarile corporale astfel reevaluate se inregistreaza in contabilitate incepand cu exercitiul financiar urmator celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.

Astfel, reevaluarea imobilizarilor se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar si se inregistreaza in contabilitate in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu. Reglementarile contabile nu contin prevederi distincte pentru entitatile care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic.

In baza acestor prevederi apreciem ca, societatea care a optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, respectiv 01.07 - 30.06 efectueaza si inregistreaza in contabilitate reevaluarea imobilizarilor la sfarsitul exercitiului financiar (30.06). Ca atare, pentru anul 2013 consideram ca, pentru a nu datora cota de impozit majorata conform art. 253 alin. (6) lit. a) din Codul fiscal , societatea care a optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic trebuia sa efectueze si sa inregistreze in contabilitate reevaluarea cladirilor in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta, respectiv: 30.06.2010, 30.06.2011 ori 30.06.2012.

Tags: cota majorataimpozit pe cladiricodul fisalreevaluare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Impozit pe cladiri. La ce data se face reevaluarea pentru a evita plata cotei majorate?
Rating:
Nota: 4.33 din 3 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."