Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura in cazul omiterii completarii unor date pe aviz



Vom analiza in continuare implicatiile in cazul in care firma transportatoare a produselor omite sa treaca pe avizul emis de firma datele privind expeditia. Se va stabili astfel daca  transportatorul poate fi constrans in vreun fel avand in vedere faptul ca datele privind expeditia reprezinta element obligatoriu.

Solutia consultantului:

In opinia noastra, obligatia transportatorului de a completa documentatia emisa de societatea dvs, poate fi solicitata doar ca o cauza suplimentara serviciilor de transport, iar sanctiunea transportatorului pentru aceasta se poate exercita doar daca s-a prevazut in contractul/comanda de transport.

Va reamintim ca transportul de marfuri este reglementat de Conventia de la Geneva din 1956, recunoscuta in Romania prin Decretul 451/1972, transpusa in legislatia interna prin protocolul din 1978, iar recent, prin Codul civil adoptat prin Legea 287/2009, republicata cu modificari, au fost prezumate obligatiile si responsabilitatile transportatorului.

Astfel, transportul marfurilor va fi insotit de un document recunoscut de legislatia internationala a transporturilor, cum sunt:

-    CMR pentru transportul rutier;
-    AWB pentru transportul aerian;
-    scrisoare de trasura, pentru transportul feroviar, documente ce in rubricatia acestora contin numele si adresa expeditorului, locul si data primirii marfurilor, locul prevazut pentru predarea marfurilor si alte elemente obligatorii privind identificarea cantitatilor si datei privind efectuarea transportului.

Prin urmare, avizul de insotire a marfii este un document intern legislatiei din Romania, ce justifica transportul unor bunuri din punct de vedere fiscal, pana la emiterea unei facturi, iar sanctiunea pentru neutilizarea acesteia trebuie inteleasa in functie de efectul faptei produse.

Pentru necompletarea eventualelor rubricatii ale acestuia, sanctiunile pot merge de la amenda contraventionala privind nerespectarea obligatiilor de completare a documentelor, pana la considerarea documentului invalid sau neexistent, in functie de context si numarul de elemente lipsa dintre cele minime obligatorii. Reamintim ca elementele minime ale unui aviz de insotire a marfii sunt reglementate de OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile.

Tags: erori completareeroriaviz de insotire a marfiicorectare date


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Procedura in cazul omiterii completarii unor date pe aviz
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"