Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea contractelor si conventiilor civile



Referitor la noutatile aduse anul acesta de OG nr. 15 in ce priveste conventiile civile prevazute de art. 52 din Codul fiscal, va reamintim ca noile dispozitii clarifica impozitarea actelor amintite dupa cum urmeaza:

Sunt venituri impozabile prin stopaj la sursa veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent. Fac exceptie veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie.

In acest moment, se clarifica foarte exact faptul ca pentru activitatile desfasurate de persoane fizice autorizate sau cele ce desfasoara o profesie libera, nu exista obligatia retinerii prin stopaj la sursa a impozitului pe venit din factura emisa pentru bunurile livrate/serviciile prestate.

Acestea au obligatia sa isi conduca contabilitatea in partida simpla, conform O.M.F.P. nr. 1.040/2004, iar in functie de situatiile rezultate din contabilitatea in partida simpla, aceste persoane declara pana pe 25 mai a anului urmator situatia fiscala, prin depunerea declaratiei de impozit pe venit, formular 200.

Trebuie mentionat de asemenea faptul ca pentru veniturile realizate de persoanele fizice autorizate sau  cele ce desfasoara profesii libere, nici pentru asigurarile sociale nu exista obligatia stoparii la sursa a contributiilor din valoarea facturilor emise pentru bunurile livrate/serviciile prestate.

Aceste persoane au obligatia sa isi achite si sa isi declare contributiile la asigurari sociale, in nume propriu, conform procedurii aplicabile de la 01 iulie 2012, respectiv:
- in termen de 15 zile de la inceperea activitatii, sau pana pe data de 30 ianuarie a anului urmator, aceste persoane depun declaratia 600 cu veniturile estimate pentru asigurarile sociale - pensii;
- in functie de veniturile declarate a se realiza, fie in baza declaratiei de venit estimativ 220, fie in baza declaratiei anuale de venit formular 200 aferente anului precedent, autoritatea fiscala va emite deciziile de plata a contributiei la asigurarile de sanatate, cu termen de plata trimestrial, pana pe data de 25 a ultimei luni din trimestru.

Observam ca pentru contributia de sanatate nu exista obligatii declarative pentru PFA, urmand ca autoritatea fiscala sa emita decizii de impunere, in functie de veniturile estimate ale anului in curs. Regularizarea se va realiza in anul urmator dupa depunerea declaratiei de venit global.

Tags: contracteconventii civileimpozitareformular 200


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Impozitarea contractelor si conventiilor civile
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."