Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce contributii sociale datoreaza un PFA dupa 1 iulie 2012



Analizam mai jos in ce masura o persoana pensionara care detine un PFA este obligata sa plateasca contributia la CAS (pensie) de 31,3%, avand in vedere modificarile aparute de la 1 iulie 2012.

Totodata, vom vedea daca un PFA nou infiintat care in decursul anului nu are venitul de 4 salarii medii pe economie (2117 lei * 4 = 8.468 lei) plateste CAS de 31,3 %.

Solutia consultantului:

1. Nu trebuie sa plateasca contributie la asigurari sociale in procent de 31,3% pentru veniturile pe care le obtine din activitati independente ca PFA, persoana care are calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, conform 296^21 alin 2 din Codul fiscal .

2. Sunt exceptate de la obligativitatea asigurarii in sistemul public de pensii  persoanele deja asigurate, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii (salariati, pensionari etc.), dupa cum se prevede la art. 292 ^ 21 alin. (2) din Codul fiscal .

Baza lunara la care se aplica CAS, in cazul PFA – nou infiintat, este venitul declarat de titularul PFA la ANAF , adica este venitul la care acesta doreste sa se asigure pentru pensie, care nu poate fi mai mic de 35% din salariul mediu brut (trebuie sa fie cel putin egal cu 741 lei) potrivit art. 296^11 alin. (1) din Codul fiscal .

Cota este de 31.3%, rezultand o suma de plata de 232 lei lunar.

Plata CAS se efectueaza trimestrial in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru - art. 296^24 alin. (3) din Codul fiscal . Platile efectuate in cursul anului sunt anticipate, urmand ca la finalul anului, prin depunerea declaratiei 600 privind venitul realizat, ANAF sa efectueze regularizarile privind CAS.

Persoanele fizice al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale (art. 296^22 alin. (1) din Codul fiscal ).

Potrivit dispozitiilor de la pct. 32 din Normele metodologice, date in aplicare pentru art. 296^22 din Codul fiscal , incadrarea in categoria persoanelor obligate sa se asigure se face in functie de venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din totalul veniturilor incasate a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real.

Asadar, contribuabilii care desfasoara activitati impuse in sistem real, care in anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevazut de lege, nu sunt obligati sa se asigure si nu datoreaza contributie de asigurari sociale, pentru anul fiscal urmator. Contributiile de asigurari sociale platite in anul fiscal in care au fost realizate venituri sub nivelul plafonului prevazut de lege nu se restituie, acestea fiind luate in calcul la stabilirea stagiului de cotizare si la stabilirea punctajului pentru pensionare.

In concluzie, in primul an de activitate PFA trebuie sa plateasca contributia de asigurari sociale, insa daca venitul net realizat este sub venitul minim mentionat in anul urmator PFA nu are obligatia platii contributiei de asigurari sociale.

Tags: contributiiPFACASpensionar1 iulie 2012


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Ce contributii sociale datoreaza un PFA dupa 1 iulie 2012
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"