Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratament fiscal aplicabil contractelor de leasing



Una dintre situatiile special reglementate privind deductibilitatea cheltuielilor si a TVA este cazul achizitiilor efectuate prin contractele de leasing. Pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, se impune analizarea fiecarui contract de leasing in functie de natura mijlocului fix preluat, pentru care se formuleaza optiunea de achizitie la momentul inchiderii contractului.

Suma TVA se limiteaza la deducere numai in cazul autoturismelor preluate in regim de leasing, fara a aplica acest tratament fiscal contractelor de leasing pentru diverse vehicule si utilaje. Asadar, dreptul de deducere a TVA nu se limiteaza in situatia in care obiectul contractului de leasing il reprezinta autoutilitarele, utilajele si echipamentele.

Conform O.U.G. nr. 34/2009, daca valoarea reziduala nu este inclusa in valoarea ratelor, nu se limiteaza dreptul de deducere a sumei TVA aferenta ratelor reprezentând contravaloarea dreptului de utilizare a vehiculului respectiv, deoarece se considera ca societatea nu achizitioneaza vehiculul, ci doar il utilizeaza pe o perioada determinata, iar societatea nu are calitatea de cumparator, ci aceea de utilizator.

In calitate de utilizator, societatea are doar calitatea de beneficiar al unui serviciu furnizat de proprietarul vehiculului, respectiv firma de leasing, astfel, in cadrul unui contract de leasing in curs de derulare, societatea are drept de deducere a taxei aferente ratelor de leasing facturate lunar de catre locator numai daca valoarea ratelor nu cuprinde si o cota-parte din valoarea reziduala. Faptul ca ratele de leasing cuprind si valoarea reziduala transforma societatea in cumparator cu plata in rate a acelui bun si din aceasta cauza se pierde dreptul de deducere a TVA aferente ratelor lunare, motiv pentru care acest drept de deducere a TVA facturate de catre locator trebuie limitat.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Astfel, in baza facturii primite de la locator este obligatorie inregistrarea sumei TVA deductibile (4426 = 404) si, concomitent, limitarea dreptului de deducere (2133 = 4426). Astfel, pentru limitarea dreptului de deducere pentru achizitia unui autoturism, nu se efectueaza inregistrarea 635 = 4426, ci 2133 = 4426.

In conformitate cu art. 1451 din Codul fiscal, s-a limitat dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile de autoturisme destinate exclusiv transportului rutier de persoane, a caror greutate este sub 3.500 kg si a caror capacitate este de maximum 9 persoane, deductibilitatea fiind limitata la 50% din valoarea TVA aferenta valorii de achizitie. Deci, din cele prezentate mai sus rezulta faptul ca prevederile privind limitarea dreptului de deducere a TVA nu vor fi aplicabile pentru ratele de leasing platite de utilizatori societatilor de leasing pe perioada derularii contractelor de leasing, intrucat acestea reprezinta din punctul de vedere al TVA prestari de servicii in sensul art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, dar se vor aplica pentru valoarea la care se face transferul dreptului de proprietate la sfârsitul contractului de leasing, aceasta fiind considerata o livrare de bunuri. Astfel, daca avem un contract de leasing financiar cu optiune de cumparare, care se finalizeaza in anul 2012, in situatia in care autoturismul nu este destinat exclusiv activitatilor exceptate, pentru valoarea reziduala la care se face transferul dreptului de proprietate in anul 2012, vom avea drept de deducere a TVA in proportie de 50%.

In cazul in care contractele prevad o plata in avans si o plata finala care reprezinta valoarea reziduala, iar vehiculele sunt utilizate pentru scopuri care ar permite deducerea in proportie de 50% a TVA conform art. 1451 din Codul fiscal, si pentru aceste plati reprezentând valoarea reziduala se va deduce TVA in proportie de 50%.

In ceea ce priveste achizitionarea de utilaje in leasing, societatea are dreptul sa deduca integral TVA aferenta ratelor de leasing facturate lunar de catre locator, precum si valoarea reziduala stabilita in contract. Singura conditie care trebuie indeplinita este ca utilajele sau echipamentele achizitionate sa fie folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, pentru realizarea de operatiuni taxabile, operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA si neimpozabile.

Tags: contract de leasingtratament fiscaldeducere TVAlimitare deducereleasing financiar


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Tratament fiscal aplicabil contractelor de leasing
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."