Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decontarea unei amenzi primite de salariat



Vom analiza, in cele ce urmeaza, modul in care se procedeaza in cazul in care un angajat primeste o amenda pe persoana fizica. Mai exact, vom vedea in ce masura poate fi aceasta platita de companie in baza carui act normativ. In plus, se va vedea daca in contabilitate se inregistreaza ca si " Ch.alte pierderi operationale" sau pe "ch. cu penalitati".

Raspuns:

Probabil ca amenda respectiva este una de circulatie.

Conform codului rutier (OUG 195/2002 - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare), pentru contraventiile savirsite pe drumurile publice sunt sanctionate persoanele fizice sau persoanele juridice, asa cum este mentionat la art. 95 alin. (4).

Conform art. 98 alin. (3) si (4), contraventiilor stabilite de codul rutier li se stabilesc clase de sanctiuni carora le corespunde un anumit numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care il prezinta.

Clasele de sanctiuni sunt numerotate de la I la V, clasele I-IV aplicindu-se persoanelor fizice, iar clasa a V-a aplicindu-se doar persoanelor juridice, care executa diverse lucrari pe drumurile publice (art. 105 din codul rutier).

Prin urmare, pentru contraventiile savarsite pe drumurile publice sunt sanctionate persoanele fizice - conducatori auto ai autovehiculului respectiv, indiferent de proprietarul acestuia.
 
Rezulta ca aceasta amenda primita de salariat nu poate fi decontata de firma unde lucreaza, amenda respectiva fiind datorata exclusiv de conducatorul autovehiculului, si nu de proprietarul lui.

Tags: amendacheltuielideecontare primasanctiunipersoane fizice


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Decontarea unei amenzi primite de salariat
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."