Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un PFA expert contabil poate sa emita factura catre firma din UE?



Vom stabili mai jos in ce masura un PFA expert contabil poate sa emita factura catre firma din UE si daca PFA-ul va trebui sa se inregistreze in Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Raspuns:

PFA -expert contabil trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru prestarea serviciilor intracomunitare, inainte de prestarea acestora, inregistrarea fiind in baza art 153^1 lit.b - inregistrare speciala doar pentru operatiuni efectuate cu state membre. Asadar, codul de TVA obtinut astfel in baza art 153^1 lit.b nu confera calitatea de platitor de TVA si pentru operatiuni realizate cu parteneri din Romania.

Redam mai jos prevederile de la art 153^1 art 1 lit.b din Codul fiscal:
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


"ART. 153^1 Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii

 (1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
 b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu este deja inregistrata conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2), inainte de prestarea serviciului."
 
Pentru inregistrarea in scopuri de TVA conform art 153 ^1 persoana fizica autorizata, trebuie sa depuna la organul fiscal Declaratia 091 Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii ", cod MFP 14.13.01.10.11/a reglementat prin OMFP 7/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de TVA.
 
De asemenea persoana respectiva trebuie sa se inregistreze si in Registrul Operatorilor Intarcomunitari in baza art 158^2 alin. (2) inainte de efectuarea prestarii de servicii catre clientul sau din UE.

Procedura de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari este prevazuta in OANAF 2101/2010. Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari se face in baza formularului denumit "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", cod 095 insotita de cazierul judiciar titularului PFA.

Factura se va emite fara TVA - cu mentiunea servicii neimpozabile in Romania, sau taxare inversa la beneficiar sau referire la art 133 alin. (2) din Codul fiscal , iar operatiunea se declara in Declaratia recapitulativa 390, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii catre clientul intracomunitar.

Tags: PFAexpert contabilOANAF 2101/2010OMFP 7/2010Registrul Operatorilor Intracomunitari


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Un PFA expert contabil poate sa emita factura catre firma din UE?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."