Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea platii arendei in 2012 pentru anii 2010 si 2011



Atunci cand plata arendei se face in anul 2012 pentru anii anteriori (2010 si 2011) se aplica regulile in vigoare la data platii.

Prevederile care au introdus impunerea prin retinere la sursa in sarcina arendasului, impozitul fiind final, respectiv prevederile art. 62 alin. (2)^ 1 – (2)^5 din Codul fiscal se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2012, potrivit art. VII din OUG 125/2011.

Impozitarea veniturilor din arenda are reglementari noi, nu se mai taxeaza ca restul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, astfel de reglementari fiind incluse prin introducerea a 6 alineate noi la art 62 alin (2) indice 1 – (2) indice 6.

Astfel, in cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

Atunci cand se opteaza pentru determinarea venitului net din arenda in sistem real, adica in baza contabilitatii in partida simpla, contribuabilii sunt obligati sa precizeze in scris, in contractul/raportul juridic incheiat, la momentul incheierii acestuia. Modalitatea de impunere aleasa este aplicabila pentru toate veniturile realizate in baza contractului/raportului juridic respectiv.“

Potrivit art 81 alin (2) din Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare cu aplicabilitate din 01.01.2012, contribuabilii care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de 15 zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.

In cazul contractelor de arendare aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2012, contribuabilii care realizeaza venituri din arenda sunt obligati sa isi exercite in scris optiunea privind modalitatea de impunere aleasa, prin incheierea unui act aditional, inainte de data efectuarii primei plati, care sa fie inregistrat la organul fiscal competent in termen de 15 zile de la incheierea acestuia.

Potrivit art 7 din OANAF 233/2011, pana la data de 15 septembrie a anului urmator celui pentru care se face impunerea, organul fiscal competent emite deciziile de impunere anuala pe baza datelor din declaratiile privind veniturile realizate si a celorlalte informatii aflate la dispozitia sa.

Potricit art 84 alin (8) din Codul fiscal diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuale se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare.
 
In concluzie, este foarte important optiunea formulate prin contract sau in actul aditional, care ar fi trebuit depus la organul fiscal in termen de 15 zile de la incheierea acestuia, inainte de efectuarea primei plati.
 
Modalitatea de impunere aleasa este aplicabila pentru toate veniturile realizate in baza contractului/raportului juridic respectiv. In acest caz, persoana fizica respectiva va trebui sa determine venitului net din cedarea folosinČ›ei bunurilor (arenda) in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla si va avea obligatia depounerii formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate” pana la data de 23 mai 2013 iar plata impozitului pe venit se va efectua in termen de 60 de zile de la comunicarea deciziei anuale;
 
In cazul in care nu s-a formulat nicio optiune s-au s-a optat pentru retinerea la sursa a impozitului, potrivit art. 62 alin.(2) ^ 4 si (2) ^5 din Codul fiscal , platitorul de venit are obligatia de a calcula si retine la sursa impozitul pe venit la momentul platii venitului si de a-l vira la bugetul de stat.

Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii venitului de catre platitorul de venit, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net determinat, potrivit art. 62 alin.(2) ^3 din Codul fiscal , prin deducerea, la fiecare plata, din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

Impozitul pe veniturile din arenda astfel calculat, retinut si virat, reprezinta impozit final, conform art. 62 alin. (2)^4 din Codul fiscal .

In aceasta situatie, pentru veniturile platite incepand cu 1 ianuarie 2012, platitorul venitului (arendasul) este cel care va avea obligatia de a calcula si retine la sursa impozitul pe venit, la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut diminuat cu cheltuieli forfetare stabilite in cota de 25% din venitul brut. Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se va vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut de catre arendas si reprezinta impozit final pentru arendator.

In raport cu veniturile din arenda, care din punct de vedere fiscal sunt incluse in categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, persoanele care realizeaza astfel de venituri sunt considerate contribuabili, datoreaza contributia individuala de asigurari aociale de sanatate, potrivit art. 296 ^ 27 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal . Alin. (2) al aceluiasi articol prevede exceptia de la plata acestei contributii numai in situatia in care persoana realizeaza intr-un an fiscal si venituri din salarii, pensii etc.
Declararea impozitului retinut din arenda se face prin formularul 100, completand randul "Impozit pe venituri din arenda" cod 619. Platitorul de venit are obligatia depunerii declaratiei 205 pana in ultima zi a lunii februarie anul urmator.

Tags: formularul 100declaratia 205arendaOANAF 233/2011OUG 125/2011


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Impozitarea platii arendei in 2012 pentru anii 2010 si 2011
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."