Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile modificari aduse Codului fiscal



Va prezentam mai jos sinteza modificarilor aduse de Ordonanta nr. 15 din 23 august 2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 621 din data de 29 august 2012.

Venituri din activitati independente

Ordonanta stabileste expres ca nu exista obligatia retinerii impozitului pe venit de catre platitorul de venit in cazul veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor/ conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie.
 
Venituri obtinute de la angajatori straini

Persoanele fizice care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri sub forma de salarii de la angajatori din state care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala sau din state cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii sociale si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor vor depune formularul 112 ''Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenţa nominala a persoanelor asigurate'', in mod direct sau printr-un reprezentant fiscal/imputernicit, si vor achita contributiile sociale ale angajatorului si pe cele individuale, numai daca exista un acord incheiat in acest sens cu angajatorul; aceleasi obligatii le au si persoanele fizice romane care obtin venituri din salarii, ca urmare a activitatii desfasurate la misiunile diplomatice si posturile consulare acreditate in Romania, in cazul in care misiunile si posturile respective nu opteaza pentru indeplinirea obligatiilor declarative si de plata a contributiilor sociale.

Persoanele fizice, care isi desfasoara activitatea in  Romania si obtin venituri sub forma de salarii de la angajatori nerezidenti care nu au sediul social sau reprezentanta  in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, au obligatia sa depuna Declaratia 112 si sa achite contributiile sociale ale angajatorului si pe cele individuale numai daca exista un acord incheiat in acest sens cu angajatorul.

Angajatorii respectivi,  au obligatia sa transmita organului fiscal competent informatii cu privire la acordul incheiat cu angajatii. Daca intre acesti angajatori si persoanele fizice,  nu au fost incheiate acorduri, obligatia privind achitarea contributiilor sociale datorate de angajatori, retinerea si virarea contributiilor sociale individuale, precum si depunerea declaratiei 112,  revine angajatorilor. In ceea ce priveste Declaratia 112, aceasta se poate depune in mod  direct sau prin intermediul unui  reprezentant fiscal/imputernicit.

Contributii sociale individuale

Persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. 1,  pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil), vor  datora contributia individuala de asigurari sociale de stat, dupa caz,  si asupra  veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent si veniturilor din activitatea de expertiza contabila si tehnica judiciara  si extrajudiciara, daca mai realizeaza si astfel de venituri (29621,  alin. 2 din Codul fiscal).
 
Ordonanta aduce o serie de completari privind baza de calcul a contributiilor sociale individuale la asigurarile sociale de stat si asigurarile sociale de sanatate care este, dupa caz, venitul brut stabilit  prin contractul incheiat intre parti,  diferenta intre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 din Codul fiscal, venitul din asociere, valoarea comisioanelor  sau onorariilor stabilite potrivit legii in cazul expertizelor tehnice judiciare si extrajudiciare.
 
Aceasta ordonanta stabileste in mod expres ca platitorii de venit calculeaza, retin si vireaza contributiile sociale numai pentru persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 296^21 alin. 1 lit. f si h din  Codul fiscal, altele decat cele care desfasoara activitati economice in  mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrate fiscal potrivit legislatiei in materie. Prin exceptie de la aceste prevederi, platitorii de venit calculeaza, retin si vireaza contributiile sociale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri in  baza contractelor de agent.

Tags: Codul fiscalOG nr. 15/2012drepturi de autorvenituri independentecontributii individuale


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Noile modificari aduse Codului fiscal
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"