Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Receptie bunuri intrate in unitate si intocmire NIR



O societate are nevoie de actul normativ care prevede termenul maxim pentru efectuarea NIR de la data intrarii marfii in unitate. Vom vedea astfel ce sanctiuni sunt prevazute in caz de nerespectare a acestui termen.

Raspuns:

La art. 156 alin. (1) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 se prevede:
"(1) Detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise."
In continuare, la alin. (2) litera a) se prezinta una dintre operatiunile care trebuie efectuate pentru aplicarea alin. (1), astfel:
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

"(2) In aplicarea alin. (1) este necesar sa se asigure:

a) receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in entitate si inregistrarea acestora la locurile de depozitare. Bunurile materiale primite pentru prelucrare, in custodie sau in consignatie se receptioneaza si inregistreaza distinct ca intrari in gestiune. In contabilitate, valoarea acestor bunuri se inregistreaza in conturi in afara bilantului;".
Deci, conform literei a) toate bunurile materiale intrate in unitate trebuie receptionate si inregistrate pe locuri de depozitare.
Rezulta ca fiecare gestionar (persoana responsabila cu evidenta / gestionarea bunurilor) trebuie sa efectueze receptia fizica a bunurilor intrate si sa consemneze rezultatele receptiei (atit in situatia in care apar diferente in plus sau minus intre cantitatile din documentul de intrare - factura / aviz - si cele efectiv primite, cit si in situatia in care nu exista diferente) intr-un documente justificativ - NIR.
Evident, aceasta receptie nu poate avea loc decit in momentul primirii bunurilor pe baza documentelor insotitoare si, recomandat, in prezenta delegatului furnizorului, care, in caz de diferente, va semna si el pe NIR-ul.
 
Pe de alta parte, in OMFP 3512/2008 privind formularele financiar-contabile, la normele privind instructiunile de intocmire si utilizare a Notei de receptie
si constatare diferente (cod 14-3-1A) se arata, intre altele:
" 1.a) Serveste ca:
- document pentru receptia bunurilor aprovizionate;
- document justificativ pentru incarcare in gestiune;
- document justificativ de inregistrare in contabilitate."
La punctul 2 se arata:
"2.Se intocmeste in doua exemplare, la locul de depozitare sau in unitatea cu amanuntul, dupa caz, pe masura efectuarii receptiei. In situatia in care la receptie se constata diferente, Nota de receptie si constatare de diferente se intocmeste in trei exemplare de catre comisia de receptie legal constituita."
 
NIR-ul se intocmeste pe masura efectuarii receptiei bunurilor intrate in unitate, consemnindu-se diferentele constatate.
De asemenea, receptia trebuie efectuata in prezenta furnizorului (transportatorului), astfel incit, in caz de existenta a unor diferente, NIR-ul se intocmeste in trei exemplare, iar al treilea exemplar se inmineaza transportatorului, pentru comunicarea lipsurilor constatate - asa cum este prevazut la punctul 3.
Pe baza NIR-ului se face si inregistrarea in contabilitate a stocului efectiv constatat in urma receptiei.
Se observa ca pe formular apara doua coloane pentru cantitate: Cantitate conform documente si cantitate receptionata.
 
In concluzie, Nota de receptie si constatare de diferente se intocmeste in momentul receptionarii bunurilor intrate in unitate, fara a exista un decalaj de timp intre momentul intrarii bunurilor si momentul efectuarii receptiei si, deci, a intocmirii acestui document.
 
Conform art. 41 punctul 2 litera c) din Legea 82/1991 a contabilitatii - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare, constituie contraventie urmatoarele fapte:
" 2.nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii prevazute la art. 4 alin. (3), cu privire la:
................
c)intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse;"

Sanctiunea care se aplica pentru aceasta contraventie este amenda cuprinsa intre 300 lei si 4000 lei, conform art. 42 alin. (1) a doua liniuta din aceeasi lege.

Tags: Legea 82/1991intocmire NIROMFP 3055/2009OMFP 3512/2008


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Receptie bunuri intrate in unitate si intocmire NIR
Rating:
Nota: 4.38 din 20 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."