Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatiile persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de autor



Conform art. 46 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt incluse in categoria mai larga a veniturilor din activitati independente care cuprind de asemenea veniturile comerciale realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

Potrivit art. 81 din aceeasi lege si punctului 161 din Normele metodologice date in aplicarea acestuia, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii care incep o activitate independenta au obligatia declararii veniturilor si cheltuielilor estimate a se realiza in anul de impunere, pe fiecare sursa si categorie de venit.

Declararea veniturilor si a cheltuielilor estimate se face prin depunerea declaratiilor privind venitul estimat, pe fiecare sursa si categorie de venit, la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului. Contribuabilii care desfasoara activitati independente pentru care platile anticipate se realizeaza prin retinere la sursa de catre platitorul de venit nu vor depune declaratii privind venitul estimat .

Asadar, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, platitorul venitului are obligatia retinerii la sursa a unui impozit anticipat in procent de 10% din venitul brut din care se deduc, incepand cu 1 ianuarie 2012, contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit Titlului IX indice 2 din Codul fiscal; persoanele fizice care obtin acest tip de venit neavand obligatia depunerii declaratiei de venit estimat.

Pentru a putea beneficia la nivelul anului fiscal de cotele forfetare de cheltuieli precum si pentru recunoasterea contributiilor sociale obligatorii platite, persoanele fizice vor depune declaratia privind venitul realizat (formularul 200) pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Venitul net anual din drepturile de proprietate intelectuala se stabileste prin scaderea din venitul brut a urmatoarelor cheltuieli:

a) o cheltuiala deductibila egala cu 20% din venitul brut;
b) contributiile sociale obligatorii platite.
in cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala, venitul net anual se va stabili prin deducerea din venitul brut a urmatoarelor cheltuieli:
a) o cheltuiala deductibila egala cu 25% din venitul brut;
b) contributiile sociale obligatorii platite.

Din impozitul datorat stabilit potrivit procedurii de mai sus in cota de 16% aplicata la venitul net anual, va fi recunoscut impozitul retinut la sursa in cota de 10%, diferentele de plata fiind comunicate prin decizie de impunere de catre administratia fiscala.

Tags: drepturi de autorproprietate intelectualavenit brutactivitati independenteobligatiiimpozit


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Obligatiile persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de autor
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"